Forumul "Bătrânei Doamne"

Versiunea integrală: Baronul Francisc Neuman
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Citat:Francisc Neuman de Vegvar

[Imagine: franciscneumann.jpg]

Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997), este descendent al „Fraților Neuman“, părinții fondatori ai industriei arădene.

Frații Neuman:
Eduard Neuman (1828–1900 Bad Ischl, Austria)
Adolf Neuman (1836–1917 Viena, Austria)
Daniel Neuman (1837–1928 Arad)
s-au stabilit în Arad la sfârşitul deceniului al patrulea al sec. al XIX-lea din Buzinka, regiunea Košice, Slovacia, câștigându-și traiul ca și comercianți ambulanți de pene de gâscă.

După 1848, Frații Neuman au pus bazele unei mici fabrici de spirt în cartierul Gai, fabrica pe care o cunoaștem noi azi fiind construită mai târziu (1851). Extinderea afacerilor cu spirtoase, drojdie, apoi făină (din 1892) s-a datorat și importanţei pe care au acordat-o pregătirii profesionale, băieţii familiei Neumann făcându-și studiile la Universitatea din Viena. În 1909, Frații Neuman înființează și devin acționari majoritari ai ITA - fabrica de țesături din bumbac.

Veniturile consistente de pe urma afacerilor din industria băuturilor și a morăritului le-au permis să construiască în 1891 pe Corso o casă de raport - un palat impozant cu două etaje și o sală de bal, cunoscut azi sub numele de "Palatul Neuman", realizată după planurile arh. Emil Tabacovics.

Contribuția semnificativă la viața economică și socială a orașului a fost recompensată, familiei Neuman fiindu-i oferit titlul de înaltă noblețe (14 martie 1903) și mai apoi, titlul de baron (octombrie 1913) de către însuși împăratul Franz Jozsef.

În anii '30, cel mai în vîrstă dintre cei urmașii Fraților Neuman, Carol, a emigrat în Statele Unite, iar Alfred a rămas la Arad, având trei copii: Eduard, Francisc si Maria. Eduard conducea fabrica de spirt, iar Francisc fabrica textilă.

Cel mai cunoscut membru al familiei Neuman a fost Francisc. Născut în Arad în 1910, Francisc și-a urmat studiile la Liceul Maghiar Romano-Catolic din Arad. Unchiul său, Carol (fondatorul ITA), l-a trimis pentru studii în Anglia, la Manchester, pentru a se pregăti ca inginer în industria textilă. Înapoiat în țară, a lucrat ca ucenic pentru o perioadă de câțiva ani, cot la cot cu cei mai buni meșteri din filatură și țesătorie. Numai după acest stagiu unchiul lui Carol i-a încredințat conducerea fabricii. Fabrica ajunge în scurt timp cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului.

În anul 1945 a înființat asociația sportivă ITA. Un an mai târziu construiește cel mai modern stadion din România, după modelul stadionului lui Arsenal, cu gazon englezesc adus cu avionul personal.

Întreaga avere a familiei Neuman este confiscată și naționalizată în 1948, iar Francisc este obligat să părăsească țara. În 1952, după un periplu prin Europa, emigrează în SUA, în New York, apoi în Florida unde a murit în 1997, la vârsta de 86 de ani. A lăsat în urma sa doi urmași: un fiu, Andrew și o fiică, Mary-Louise.

Sursa: Miscarea Aradeana
Din arhiva personala a domnului Viorel MUSCA:

[Imagine: 5525_10201124490948844_2049550746_n.jpg]

[Imagine: 1014125_10201124491748864_1833058995_n.jpg]

[Imagine: 1743622_10201124491668862_1287909146_n.jpg]

[Imagine: 1939767_10201124494148924_1722790810_n.jpg]

[Imagine: 1653678_10201124492228876_1675870655_n.jpg]
Oameni de omenie,victime ale odiosului regim bolsevic impus samavolnic cu tancurile rusnace!
Consultare cetațenească pentru amplasarea unui bust al baronului Francisc Neuman în fața Stadionului UTA
Asociația Alternativa De Vest susține ideea unui cetățean arădean privind amplasarea unui bust al baronului Francisc Neuman în fața noului Stadion al echipei UTA, stadion și echipă care au apărut din pasiunea pentru fotbal a baronului.
undefined   undefined
Nu este arădean care să nu fi auzit de Francisc Neuman, el a fondat clubul UTA și a construit primul Stadion al echipei UTA, pentru toate acestea dar și pentru alte lucruri pozitive pe care le-a făcut pentru orașul Arad, Asociația Alternativa De Vest va susține în fața oficialităților orașului Arad amplasarea unui bust al lui Francisc Neuman în mijlocul unui micuț rondou de flori roșii și albe pe micul platou din fața noului Stadion
Dorim amplasarea bustului în semn de mulțumire, respect și recunoștință pentru tot ce a făcut Francisc Neuman pentru UTA și pentru Arad, dar și pentru faptul că urmașii baronului Neuman ne-au lăsat nouă, arădenilor, acest stadion care în prezent se numește Stadionul Francisc Neuman, măcar în acest fel să putem spune MULȚUMESC
Ar fi frumos ca la inaugurarea noului Stadion să poate fi dezvelit și bustul baronului Francisc Neuman, ar fi suficient timp pentru a se putea organiza un concurs de proiecte pentru micul rondou dar și pentru execuția întregului proiect
Dorim ca toți cei care vor trece prin zona UTA, sau toți cei care vor intra pe Stadionul Francisc Neuman să poată vedea că arădenii îl omagiază pe cel care a fondat echipa UTA și a construit primul stadion al echipei UTA
Dorim ca acest bust să fie făcut de artiști arădeni sau poate chiar de elevi ai Liceului de Artă din Arad
Dorim ca acest proiect să fie plătit de Municipalitatea Aradului din bugetul local, mai exact din banii noștri. Pentru a putea cere acest lucru oficialităților orașului Arad, Asociația Alternativa De Vest dorește să ceară sprijinul tuturor celor care doresc să susțină acest proiect, în special cetățenilor care apreciază că acest lucru merită făcut.
Pentru toate aceste am avea nevoie din partea dumneavoastră de un vot, sau un LIKE, sau un comentariu de susținere pe care să le prezentăm oficialilor arădeni.
Îi rugăm pe toți cei care au poze inedite ale baronului Neuman sau toți cei care pot ajuta la construirea unui bust cât mai real să ne contacteze.

https://www.facebook.com/Asociatia-Alter...547426086/
O idee foarte buna. Trebuia demult facut acest bust.
La fel si o placheta macar la stadionul Vagonul unde s-a jucat primul meci de fotbal din Romania Sad
Nu s-a jucat niciun prim meci de fotbal pe "Vagonul", nu mai raspanditi si voi prostii. Meciul ala s-a jucat la Padurice cam pe unde este acum Casa Sindicatelor.
?????
Ce nu intelegi? E o informatie cat se poate de cunoscuta. Stadionul Vagonul nu exista pe vremea aia. Uita-te pe harta ioszefina a Aradului sa vezi cum arata Aradul in jurul anului 1900.
Eu acum aud prima data ce spui tu si nu inteleg de ce esti atat de nervos. Nu spun ca e o prostie insa e un lucru cunoscut si raspandit faptul ca "pe stadionul Vagonul s-a jucat primul meci de fotbal din Romania" . Informatia atat de cunsocuta, asta de care vb tu, de unde a mai aparut ?
Nu sunt nervos deloc insa mi se pare aiurea ca insasi noi cei ce suntem considerati ca fiind niste lideri ai suporterilor sa raspandim informatii eronate.
Citeste cartea lui Radu Romanescu, intreaba-l pe domnul profesor Piros, intreaba-l pe Seba Siclovan, pe domnul Musca sau pe orice gazetar vechi care stie istoria UTA-ei sa vezi daca lucrurile stau chiar asa si meciul ala din august 1899 s-a jucat pe Vagonul.
Vagonul nu exista pe vremea aia, pe actualul amplasament era atunci o mlastina iar in zona Sindicatelor terenul era mai ridicat si acolo spun cronicile vremii ca s-ar fi jucat acel meci de fotbal.
Ca e o idee comerciala care a prins si da bine sa spunem ca meciul s-ar fi jucat pe stadionul care a aparut la cateva sute de metri distanta e altceva insa hai sa fim corecti ca ne facem de ras daca sustinem prostii.
Iti marturisesc ca e prima data cand aud povestea asta , iar aici unde mereu am dezbatut tot felul de lucruri, problema asta nu am auzit-o spusa pana astazi , cu toate ca ai fi avut timp macar tu sa sustii acest punct de vedere , ca doar stadionul ala nu s-a daramat ieri si nici forumul asta nu exista de cateva zile.

Insa tin minte ca am facut un mars, mesaje la meci, ca sa nu mai spun de cate ori am afirmat public TOTI acest lucru pana acum si nu imi aduc aminte sa fi fost vreo contestatie de genul asta la adresa noastra sau a afirmatiei cu pricina (nu din partea ta ca stiu ca nu a fost asta, ci a oricui care putea sa faca lucrul asta).

In fine mersi pt info.
Eu din cite tin minte a fost si o placa pusa la intrarea pe stadionul CFR in care se spunea acest lucru. Acum dupa ce spune Kidu mi se pare logic sa nu fie adevarat ca primul meci sa se fi jucat pe acel stadion.
Un articol bun pe tema asta: http://tikitaka.ro/2015/09/povestile-fot...n-romania/

Se pare ca primele jocuri de fotbal chiar au fost consemnate pe langa Arad, cel putin prima minge de fotbal a fost adusa in Romania de un aradean. Printre primele clububuri infiintate a fost unul tot din Arad.