Forumul "Bătrânei Doamne"

Versiunea integrală: Ladislau sau Ludovic Bonyhadi
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
După cum aţi văzut şi pe facebook, mâine înainte de semifinalele turneului nostru "Ladislau" Bonyhadi este lansarea cărţii lui Radu Romanescu despre golgeterul UTA-ei din perioada romantică. 

Problema e că în urma cercetării pe care a făcut-o, Radu a ajuns la concluzia că pe Bonyhadi îl chema Ludovic, nu Ladislau. Din câte mi-a spus Radu, cartea e bazată pe un interviu cu o nepoată a fostei soţii a lui Bonyhadi. În plus însă, profesorul Piroş îi spune tot Ludovic şi mai există şi ceva act oficial în care apare Ludovic. 

Avem deci de rezolvat o dispută...academică, legată de prenumele lui Bonyhadi pentru că, din câte se pare, în ultimii ani s-a făcut şi s-a perpetuat o greşeală. 

Eu i-am propus lui Radu următorul lucru, el arătându-se de acord: după lansarea cărţii sale să lansăm un fel de declaraţie comună a noastră, a clubului şi a  organizaţiei de old boys prin care să-i "schimbăm" prenumele sau să acceptăm folosirea ambelor prenume.  Ceva în genul Academiei Române când dă o nouă regulă de pronunţie sau acceptă ca fiind corectă o exprimare folosită în mod curent. Ce ziceţi?

Deci mâine, pe diplomele noastre scrie Ladislau iar în carte scrie Ludovic. E o problemă ce trebuie rezolvată...elegant.  Smile  Păreri?
Pai cat traim invatam. Ideea e sa nu persistam in greseala (vezi si cazul Vagonul semnalat ieri). S-ar cuveni atunci o adresa de informare/corectare si la Frf pt statisticieni daca dovezile sunt concludente
Da, se poate, dar în primul rând trebuie să dăm un soi de explicație publică pentru Ludovic-Ladislau.

Despre dovezi,  Radu nu pretinde că are dreptate, dar are mărturii de la membrii ai familiei, de la Dionisie Piroș care a fost contemporan cu Bonyhadi și în plus un act oficial. Deci eu zic că e cât se poate de clar, numai că trebuie s-o scăldăm puțin și să spunem  că este o greșeală care nu știm de unde pornește și că nu e o problemă dacă lumea mai folosește Ladislau din obișnuință.
Probabil numele său a fost românizat așa cum s-a întâmplat cu cel al multor maghiari (vezi cazul Imre Ienei, devenit Emeric). Pentru comnușitii naționaliști probabil că în cazul de față nici măcar nu vorbeam de un cetățean român a constituit un detaliu neglijabil. Cred că prima formă de respect pentru un om este să-i pronunți corect numele. Așa că... să fie Ludovic!
Aş propune să apară mâine, după lansare, următoarea precizare cel puţin partea SCU ca organizator principal al turneului Ladislau Bonyhadi:

"Astăzi, înaintea desfăşurării meciurilor din fazele finale ale turneului de fotbal inter-liceal dedicat memoriei marelui golgeter Bonyhadi, am avut onoarea să asistăm la lansarea cărţii "Ludovic Bonyhadi. Marele golgeter al Aradului. Povestea neştiută", semnată Radu Romanescu. Am constatat că una din "poveştile neştiute" priveşte însuşi prenumele marelui nostru fost jucător. Lecturând rezultatele cercetării lui Radu Romanescu trebuie să observăm şi să admitem faptul că în ultimii ani s-a perpetuat o ...eroare, anume că i s-a atribuit în mod greşit de către utişti prenumele Ladislau lui Ludovic Bonyhadi. Chiar dacă clişeul des folosit în astfel de cazuri este cel de "regretabilă eroare", credem că dacă ar mai fi fost printre noi, Bonyhadi ne-ar spus direct că ne iartă, ţinând cont de faptul că originea prenumelui "Ladislau" se pierde în negura totalitară a anilor de comunism. Aşadar, după cum istoria se scrie şi se rescrie periodic, ne permitem şi noi să anunţăm că anul viitor vom organiza cea de-a cincea ediţie a turneului interliceal de fotbal "Ludovic  Bonyhadi". Sperăm ca astfel să corectăm ceea ce a fost o eroare neintenţionată, continuând totodată să cinstim memoria celui care a fost marele jucător al UTA-ei, Ludovic Bonyhadi, alături de colegii săi din galeria  legendelor "Bătrânei Doamne". Nu în ultimul rând, îi mulţumim lui Radu Romanescu pentru descoperirea adevărului şi îl felicităm pentru tot efortul publicistic roditor dedicat istoriei Bătrânei Doamne a fotbalului românesc."

E ok aşa ceva? Cred că ar fi ok să punem mesajul ăsta măcar pe facebook.
Băi schimbă aia cu ”efortul publicistic roditor”!!! Sună, vorba lu Petrică ”Apaca” Roman ”ca dracu”
Ok, schimb acolo. Big Grin 

"Astăzi, înaintea desfăşurării meciurilor din fazele finale ale turneului de fotbal inter-liceal dedicat memoriei marelui golgeter Bonyhadi, am avut onoarea să asistăm la lansarea cărţii "Ludovic Bonyhadi. Marele golgeter al Aradului. Povestea neştiută", semnată Radu Romanescu. Am constatat că una din "poveştile neştiute" priveşte însuşi prenumele marelui nostru fost jucător. Lecturând rezultatele cercetării lui Radu Romanescu trebuie să observăm şi să admitem faptul că în ultimii ani s-a perpetuat o ...eroare, anume că i s-a atribuit în mod greşit de către utişti prenumele Ladislau lui Ludovic Bonyhadi. Chiar dacă clişeul des folosit în astfel de cazuri este cel de "regretabilă eroare", credem că dacă ar mai fi fost printre noi, Bonyhadi ne-ar spus direct că ne iartă, ţinând cont de faptul că originea prenumelui "Ladislau" se pierde în negura totalitară a anilor de comunism. Aşadar, după cum istoria se scrie şi se rescrie periodic, ne permitem şi noi să anunţăm că anul viitor vom organiza cea de-a cincea ediţie a turneului interliceal de fotbal "Ludovic  Bonyhadi". Sperăm ca astfel să corectăm ceea ce a fost o eroare neintenţionată, continuând totodată să cinstim memoria celui care a fost marele jucător al UTA-ei, Ludovic Bonyhadi, alături de colegii săi din galeria  legendelor "Bătrânei Doamne". Nu în ultimul rând, îi mulţumim lui Radu Romanescu pentru descoperirea adevărului şi îl felicităm pentru tot efortul de documentare dedicat istoriei Bătrânei Doamne a fotbalului românesc."