"Avem răspunsul de la Consiliul Concurenței: Primăria poate finanța direct cluburile sportive până în suma de 200 de mii de euro, restul prin CMCA!
În urma votului exprimat, ieri, de către arădeni Călin Bibarț va fi primar cu acte în regulă peste câteva zile și nu „interimarul” lui Falcă. Cu toate că prin târg se spune că tot europarlamentarul PNL va „trage sforile” și-și va impune „deprinderile” pe cale de administrație. De ce spunem deprinderi, pentru că maniarea în care a acționat Bibarț în cazul finanțării cluburilor sportive am mai sesizat-o la predecesorul său. Acesta, de exemplu, tot pe linie de sport, s-a prevalat de un ajutor ce nu a mai venit de la CNI în cazul arenei „Francisc Neuman” când condiția era clară: arena trebuia construită și predată Guvernului, în așa fel încât acesta să poată licita lucrările cu gazonul, iluminatul și facitilitățile pentru presă (inclusiv clablarea pentru care stadionul a riscat să nu primească omologarea).
Și Călin Bibarț și „specialiștii” săi din Primărie au spus că ei nu le vor finanța direct pe UTA, FCC Baschet Arad și alte grupări sportive din oraș până ce Consiliul Concurenței nu îi vor asigura că fondurile nu sunt considerate ajutor de stat. Și, conform lor, s-au adresat instituției, respectiv Consiliului Concurenței, în prima decadă a lunii august. Săptămânile au trecut și de câte ori Bibarț a fost întrebat dacă există un răspuns dinspre Capitală a dat din cap pe orizontală.
Ei bine, sportarad.ro s-a adresat Consilulului Concurenței pe aceeași problemă marți, 22 septembrie, iar șase zile mai târziu, adică azi, 28 septembrie a primit un răspuns din partea Biroului de presă. O să vi-l redăm în întregime mai jos și apoi o să-l comentăm puțin:
”Domnului Calin-Constantin Mnerie
undefined
Redactor Șef
sportarad.ro
Ca urmare a solicitării dvs., vă transmitem următoarele:
Așa cum știți, reglementările privind ajutorul de stat sunt aceleași pentru toate țările membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, autoritățile române au obligația de a respecta legislația și jurisprudența europeană în domeniu. Acordarea ajutoarelor de stat este autorizată de Comisia Europeană.
Finanțarea activităților unor cluburi sportive profesioniste intră sub incidența legislației în domeniul ajutorului de stat.
În conformitate cu reglementările europene, „sport profesionist” înseamnă practicarea unui sport ca activitate lucrativă sau ca serviciu remunerat, indiferent dacă a fost încheiat sau nu un contract de muncă oficial între sportiv și organizația sportivă respectivă, în cazul în care remunerația depășește costul de participare
[1] și reprezintă o parte semnificativă din veniturile sportivului. Spre exemplu, potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile sportive profesioniste desfășoară activitate economică, obținând venituri din transferurile jucătorilor profesioniști, publicitate, media, vânzare de bunuri etc.
În acest context, având în vedere caracterul profesionist al activității derulate de Fotbal Club UTA și Clubul Sportiv de Baschet Arad, acordarea unor finanțări nerambursabile reprezintă ajutor de stat.
Cu toate acestea, autoritățile locale pot acorda un ajutor de minimis, de până la 200.000 euro, fără a fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene.
Dacă suma alocată pentru finanțarea activităților sportive depășește pragul de 200.000 euro, ea ar putea fi acordată în temeiul cadrului temporar, implementat la nivel european, în contextul epidemiei de Covid 19, fiind necesară autorizarea din partea Comisiei Europene.
De asemenea, autoritățile locale pot avea în vedere inițiativa Ministerului Turismului și Sportului de a implementa o schema de minimis pentru stimularea investițiilor în domeniul sportului, aflată în dezbatere publică.
[1] Cheltuielile de călătorie și de cazare legate de participarea la un eveniment sportiv nu sunt considerate remunerație.
Biroul de Presă”
S-a pierdut timpul pentru o finanțare minimă
Așadar, ceea ce nu a reușit Primăria de o lună și jumătate a izbutit sportarad.ro în 6 zile. Adică un răspuns clar, pe care foarte bine putea să-l obțină instituțional și conducerea orașului dacă nu ar fi durut-o la bască de soarta sportului arădean. A tras de timp exact cât i-a convenit, în așa fel încât să ajungă la o finanțare minimă, îngrădită de regulile de pe legea veche (350/2020).
Primul vot ar trebui dat pentru 200 de mii de euro chiar miercuri
Revenind, din răspunsul primit de la Biroul de Presă al Consiliului Concurenței rezultă că…Comisia Europeană e suverană și poate bate legile făcute de Parlamentul României, respectiv legea 115/2020 dată în condițiile epidemiei de coronavirus. Dar, tot în răspunsul de Consiliul Concurenței observăm că Primăria Arad poate acorda pe loc un ajutor de minimis, de până la 200 de mii de euro (aproape 1 milion de lei). Mai precis, în ședința de miercuri a Consiliului Local Municipal Arad, când, tot conform lui Bibarț, pe ordinea de zi ultimului CLM în vechea formulă, ar trebui să se dea un vot pentru finanțarea cluburilor UTA și FCC Baschet Arad cu 975 de mii de lei. Ca să nu mai vorbim despre posibilitatea ca la capitolul Diverse să fie trecute și alte proiecte de lege privind finațarea altor cluburi ce au competiții oficiale pe acest final de an, cum ar fi AMEFA (polo) sau HC Beldiman (handbal), dar și altele.
Ar trebui să urmeze finanțarea de la CMCA, dar pentru 20 de zile
Mergând mai departe, tot în ședința de pe 30 septembrie, în completarea finanțării celor două cluburi, ar trebui să se voteze și bugetarea clor, dar și a altor echipe care stau să moară (și) pe vechea lege: 350/2005. Numai că în cazul acesteia, vor trece în jur de 50-60 de zile până când Centrul Municipal de Cultură va semna efectiv contractele cu entitățile sportive respective, iar asta înseamnă că banii vor putea efectiv cheltuiți undeva între 25 noiembrie și 15 decembrie, când se termină anul financiar la primării.
Poate intermedia Falcă o adresă către Comisia Europeană?
Tot în răspunsul primit de la Consiliul Concurenței, sesizăm posibilitatea ca Primăria să se adreseze Comisiei Europene pentru o „derogare” de la plafonul celor 200 de mii de euro. Și aici ar intra în scenă chiar Ghiță Falcă, europarlamentar de nădejde al Aradului, care deține recordul de atragere de fonduri la nivel de municipii, doar că și aici ar fi cam târziu pentru obținerea un răspuns ferm în acest an. Și, oricum, Comisia Europeană nu prea e adeptul unor astfel de finanțări din moment ce, teoretic, UTA sau FCC Baschet Arad ar putea concura la nivel european cu alte echipe nefinanțate direct din bani publici și am vorbi despre o concurență neloială. Altfel, eram convinși că Falcă s-ar fi dus la Comisia Europeană cu filmulețul în care joacă (mediocru) pe arena „Francisc Neuman” și treaba era ca și rezolvată.
Halal parteneriat între Primărie și sportul arădean
Așadar, pentru că bătut apa în piuă de prin 15 august, când a expirat vechiul contract semnat de CMCA cu clubul, în valoare de 2,9 milioane de lei, până, iată, pe 30 septembrie, Primăria a făcut o economie importantă pe spatele UTA-ei și, în general, al sportului arădean. Din 7 milioane de lei cât i-a promis UTA-ei, Bibarț și majoritatea sa din CLM, îi va da maxim pe la 4 – 4,5 milioane, dar asta numai cu condiția să acorde direct și acei 200 de mii de euro, cât permite Uniunea Europeană. Altfel, între 25 noiembrie și 15 decembrie, câți bani ar putea cheltui fotbaliștii, baschetbalistele, poloiștii, handbaliștii, etc?
Așadar, dacă asta e ideea de parteneriat dintre Primăria Arad a domnului Bibarț cu sportul arădean începutul a fost făcut cu stângul, ca să nu vorbim deja despre rea voință."
https://www.sportarad.ro/2020/09/28/avem...prin-cmca/