Chestionar: Cu cine veti vota la alegeri?
Victor Ponta
11.11%
4 11.11%
Klaus Iohannis
55.56%
20 55.56%
Calin Popescu-Tariceanu
2.78%
1 2.78%
Elena Udrea
2.78%
1 2.78%
Monica Macovei
5.56%
2 5.56%
Teodor Melescanu
0%
0 0%
Corneliu Vadim Tudor
11.11%
4 11.11%
Kelemen Hunor
2.78%
1 2.78%
Altii (specificati in mesaj)
0%
0 0%
Nu votez / Invalidez votul
8.33%
3 8.33%
Total 36 voturi 100%
* Aţi votat pentru acest element. [Arată rezultate]

Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
03-11-2014, 15:58,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
Să fim serioşi, există reguli şi date. BEC-ul va decide, Guvernul va sprijini logistic.

Fără legătură directă prea mare cu subiectul secundar al zilei (votul din diaspora), un articol scris de un tip de 23 de ani, dar în stilul cum aş dori să văd cât mai multe: lipsit de o doză nesimţită de partizanat.

Despre violența simbolică în ziua votului

de Alexandru Tîrdea 21

Votul este un gest simbolic, în ciuda celor spuse de cei care consideră ca puteam schimba România votând, impresie cauzată de incapacitatea limbajului de a exprima adevăruri despre realitatea socială fără a apela la figuri de stil și concepte generalizante. Dincolo de actul practic înfăptuit în momentul introducerii buletinului de vot în urnă, valoarea acestui gest va rămâne una simbolică. Frumusețea acestui act este dată de imaginea de unitate pe care o conferă unei societăți dominate de profunde disensiuni structurale, așa cum este cea românească. Finalmente, mesajul pe care exercitarea votului îl sugerează este următorul: în ciuda diferențelor individuale și de clasă care ne caracterizează, în ziua unui tur de scrutin ne reafirmăm dorința de a trăi împreună într-o societate care valorizează principiile democratice, deoarece indiferent de câștigător, persoana aleasă va continua să ne garanteze drepturile înscrise în constituție, printre acestea găsindu-se și dreptul la vot.

În ciuda acestui fapt, campaniile de responsabilizare civică, care au premers alegerile prezidențiale din acest an, au purtat cu ele un discurs insidios de excludere, care a înfăptuit un act perlocuționar, convingându-i pe o bună parte dintre cei care frecventează site-uri precum gândul.info, că votul universal nu ar fi tocmai cea mai bună soluție, în virtutea faptului că unii dintre noi avem un capital cultural mai dezvoltat decât alții, iar interesele middle class-ului, în inferioriate numerică față de marea masă a asistaților (cuvântul preferat al apărătorilor tuturor dereglementărilor în economie) nu vor putea fi niciodată pe deplin reprezentate fără o mai bună triere a celor care merită sau nu să voteze.

Fără a o spune neapărat fățis, mulți dintre cei care ne îndeamnă să votăm astăzi, reproduc un discurs al excluderii unor întregi categorii de cetățeni: cei fără capital simbolic (în principal cultural). Teama cea mai mare a acestor agenți de socializare politică este că propriile lor interese sunt în pericol de a nu fi reprezentate din cauza celor numiți mai sus.

Faptul este cu atât mai interesant cu cât bătălia se poartă de pe poziții vag asumate ideologic, în vreme ce discursul de stânga este, mai degrabă, absent și totalmente nereprezentat de PSD, care încearcă să fie un catch-all party, fără o doctrină bine conturată. Discursul populist al domnului Victor Ponta caută să exprime dezideratele acelor categorii sociale care au pierdut în lupta cu terapia de șoc post-comunistă și au ajuns, în urma reamenajărilor relațiilor de putere de după 1989, să fie plasați pe poziții marginale. Categorii socio-economice valorizate înainte de căderea comunismului, precum muncitorii din toate ramurile industriale, inginerii și profesorii au fost marii perdanți, incapabili de o adaptare din mers la economia de piață, pierzându-și locurile de muncă și, în cazul profesorilor, capitalul simbolic. Politicile de austeritate implementate de guvernul Boc-Băsescu au amplificat frontiera simbolică dintre cei care au pierdut și cei care au câștigat în post-comunism, confirmând și reproducând, în percepția celor care lucrează în mediul privat și sunt pe deplin integrați în logica pieței libere, o ierarhizare bine cristalizată, în care poziția privilegiată este ocupată de către cei din urmă amintiți.

Deoarece emițătorii de opinii din România continuă să opereze cu firava opoziție stânga-dreapta, care nu își găsește corespondent în realitatea socială, PSD-ul este inclus, din oficiu, la stânga, concept care înglobează o serie întreagă de însușiri pe care tinerii educați le dezavuează necritic, atât din cauza lipsei unei alfabetizări politico-civice corectă, cât și din cauza expunerii pentru o vreme îndelungată la principalul discurs legitimator al dreptei românești: anti-comunismul. Aici intervine un proces pe care Pierre Bourdieu l-a numit méconnaissance, definind sistematica negare a faptului că diferitele tipuri de capital simbolic (cultural, lingvistic, erotic etc.) sunt, de fapt, forme transsubstanțiate ale capitalului economic. Rezultatul acestui proces este violența simbolică, care reflectă faptul că relațiile dintr-un anumit câmp și ierarhiile din cadrul acestuia nu sunt fundamentate pe principii intrinseci superioare și detașate de logica materialismului schimburilor economice, ci sunt arbitrare.

Deoarece opțiunile de vot ale multora dintre tinerii activi pe facebook nu sunt bazate pe rațiuni doctrinare, ci pe o opoziție arbitrară cu partidul de guvernământ, procesul de méconnaissance conduce la exercitarea unei violențe simbolice îndreptată nu atât de mult împotriva lui Victor Ponta și a anturajului său, cât a masei de votanți Partidului Social-Democrat, un construct eminamente imaginar, care înglobează un set de însușiri opuse propriului grup. Astfel, cei care își îndeamnă la vot prietenii motivând că în acest fel „săracii și analfabeții nu le vor mai decide soarta” (citatul îi aparține unei persoane de aceeași vârstă cu mine, adică 23 de ani, dar sunt sigur că a fost enunțat de mulți alții), preferă să nu sesizeze sursele inegalităților de capital simbolic din societatea noastră, concentrându-se doar asupra apărării propriilor privilegii, la rândul lor rezultatul unei méconnaissance. Nu ar fi în beneficiul lor să caute un răspuns la aceste probleme structurale, deoarece tot Pierre Bourdieu remarca faptul că legitimitatea unui sistem de dominație și subordonare socială constituit în cadrul și prin intermediul relațiilor sociale la nivel de societate sau câmp simbolic sunt bazate pe diverse interese.

Situația este oarecum hilară pentru un observator obiectiv al situației, pentru că, în cele mai dese cazuri, cei care comit aceste acte de violență simbolică sunt reprezentanții unei clase dominată și subordonată într-o măsură la fel de mare ca aceea pe care o denunță, ei alcătuind noul proletariat urban din România: persoane care își vând forța de muncă corporațiilor și marilor firme și sunt, poate, la fel de dispensabili precum cei cărora le neagă un drept democratic fundamental, dar, în baza procesului de méconnaissance pe care se bazează mediul corporate și însăși ideologia neoliberală, autoindentificarea pe care și-o efectuează aceștia este articulată în cu totul alți termeni: inteligență, muncă, capacitate de adaptare etc., forme de capital simbolic valorizate în acest câmp, pe care, în percepția acestora, marea masă nu le deține. Din această contradicție imaginară, se naște, în cele din urmă, violența simbolică observabilă, în aceste zile, pe rețelele de socializare, a tinerilor educați împotriva celor fără de cuvânt.

http://www.criticatac.ro/26644/despre-vi...a-votului/
03-11-2014, 16:51,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
(03-11-2014, 15:18)I 929 a scris: Stai tobo să vedem mai întâi rezultatele din diaspora. Nu se puteau deschide secţii de votare în locuri unde nu ai măcar consulat. În Spania şi Italia nu au fost probleme. Declaraţia pe proprie răspundere e obligatorie pentru a descuraja frauda electorală. Biroul Electoral Central va dispune ce măsuri să fie luate astfel încât toţi cei care vor să voteze în turul II să o facă. Nu vă este totul pierdut, trăim totuşi într-o democraţie şi primul ministru a procedat azi normal. Nu a negat existenţa acelor probleme şi a luat măsuri pentru a le rezolva.

Exista 6 consulate onorifice ale Romaniei in Germania: Kassel, Hamburg, Leipzig, Neustadt an der Weinstraße, Stahnsdorf si Stuttgart. Numarul sectiilor de votare ar putea fi suplimentat pentru turul al doilea fara niciun fel de probleme.
03-11-2014, 16:54,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
da nu va mai enervati. ca rezultatele sunt alea anticipate de inca acum cateva luni. diferenta de voturi in favoarea lui ponta va fi probabil de vreo 700.000 de voturi. in turul 2 lucrurile pot fi intoarse. spor!
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
03-11-2014, 16:57,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
Ne ajuti, Cip?
Semper Fidelis
03-11-2014, 16:59,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
depinde de oferta. nu ma vand ieftin. convins pe gratis nu pot fi Smile
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
03-11-2014, 20:12, (Ultima modificare: 03-11-2014, 20:23 de Redpunk_one.)
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
"Parerea mea ca vom avea o prezenta la vot in jurul a 50-54% din pacate. Fiecare procent in plus peste 50% il va costa in mod direct pe pontanac. O prezenta de 50% va duce la un scor de aprox 41-42% pt el , o prezenta cat mai apropiata de 54% il va scadea pana la 40 , orice prezenta peste 54% prezinta riscul sa il scada sub 40%. Iohannis este si el influentat de prezenta masiva la vot insa nu atat de mult . La el se duce discutia in jurul 29-31%. Un plus pentru turul doi ar fi ambii candidati sa aiba cifre cu 3 inainte .

De fapt alegerile de maine vor fi despre locul 3 : udrea, macovei si tariceanu isi disputa rolul acesta de looser de lux. Teoretic doar tariceanu ar avea beneficii directe in cazul obtinerii locului 3 , ponta agreeand si dorindu-si pe langa atragerea votului "liberal/uslist" in turul doi si un premier din exteriorul psd , care sa ii permita controlul in continuare asupra partidului printr-un interpus fidel gen zgonea sau chiar ioan rus .
udrea/base nu este dezirabila de nici unul dintre candidati si nu va fi inclusa la masa negocierilor in turul doi (lucru punctat rapid de base care o "sfatuia", pe principiul acrii ti's strugurii, sa nu negocieze in turul doi cu nimeni, de parca o si chema cineva pe ea si chel la negocieri) . aici interesul este obtinerea locului 3 pentru a-si asuma public in cazul esecului lui Iohannis , rolul de lider al opozitiei "de dreapta" si fortarea partidului basist in 2016 in pole position. orice alt rezultat (Iohannis castiga sau sub locul 3) ii arunca pe cei doi in coada politicii si cel mai probabil ii ingroapa , poate nu definitiv dar oricum pe o perioada foarte lunga.
macovei plecata ca un "underdog" s-a miscat cel mai bine dintre toti candidatii. cu un sef de campanie occidental, a mers pe ideea de "om in afara sistemului dar care va face curatenie printre TOTI coruptii" si care a prins la populatia urbana , in special la electoratul lui base (posibil sa faca jocurile Acl , constient sau nu , dar asta face) scazand-o pe udrea sub 7% , ba poate chiar sa o depaseasca conform unor sondaje din ultima vreme. Trebuie sa recunosc ca mi-a placut campania ei , despre ea ca om/candidat am insa rezerve serioase.

Indiferent insa de ce se intampla in turul I , turul II se joaca in urmatoarele 2 saptamani si despre asta o sa mai revin. Maine insa astept sa vad daca prezenta la vot va fi sub sau peste 55% , daca ponta ia cu 4 sau 3 , daca iohannis ia cu 3 sau 2 si daca macovei o bate pe udrea/base ."




http://www.hotnews.ro/stiri-esential-184...-turul.htm


Mda cifrele si estimarile mi s-au confirmat in proportie de 90% . Ma asteptam (imi doream de fapt) totusi la o prezenta peste 55% , un scor de 39% pt pontanac si unul de 32 pt Iohannis si un loc 3 pt macovei (sau macar sa o intreaca pe udrea) . Prezenta de 53,16%, 40,33 pt ponta si 30,44 pt Iohannis . amanta a luat sub 7% (se visa la 10% "doamna" insa sondajele aratau destul de clar ca macovei si Iohannis ii vor lua din voturi) si macovei doar 4,46% (cel mai mare scor pt un independent deci s-a confirmat si presupunerea ca a facut o campanie buna in online si se va vedea asta doar ca nu am prevazut blocarea voturilor in diaspora si lipsa catorva mii de voturi care poate ar fi modificat cu 0,5-1% coeficientul ei)


In rest o mobilizare mai buna la orase (aproape egal cu cei din rural) si o mobilizare mai buna a tinerilor si a celor cu studii medii si superioare in detrimentul batranilor si celor fara studii . Pe de-o parte e un lucru bun, pe de alta inseamna ca psd a obtinut voturi putine de unde se astepta mai mult si mai multe de unde se astepta mai putin.

Teoretic azi pare ca psd-ul sta mai bine. Adica a obtinut aceste voturi si cu o mobilizare mai buna pe rural , unde au ei metodele lor, ar putea obtine usor o noua victorie dupa cele din 92 si 2000 .

la fel procentele acl sunt aparent bune (candidat peste 30% cu optiuni multiple de voturi de dreapta) insa adevarul e ca nu cred ca va negocia cu macovei si udrea (umbra lui base e toxica si e inca detestat de o mare parte a populatiei care voteaza "antipsd" dar si antibase) . udmr va merge la doua capete si cel mult se vor abtine in a nominaliza o optiune daca nu primesc ce vor, sau daca vor obtine ce vor la negocierile de marti cu ponta il vor sprijini imediat dupa acea sedinta.

tariceanu ar dori sa fie premier din nou insa nici nu s-ar vinde unui psd forte puternic , insa este captiv unui electorat care vrea refacerea usl antibase si nu ar fi credibil sa incerce sa se dezlipeasca de fundul lui ponta.

socul vine de la diaconescu+vadim+funar care au obtinut impreuna peste 8% si care au un electorat volatil si care nu "asculta" de recomandarile celor 3 guru Smile

Teoretic cum spuneam psd-ul sta mai bine decat o arata azi rezultatele si acl mai rau decat pare. De asemenea dezbaterile nu par a-l avantaja pe Iohannis care inca nu trece dincolo de ecranul televizorului si foloseste fraze monosilabice care l-ar putea trada intr-o dezbatere televizata negociata prost. ponta insa duce povara guvernarii si evenimente precum cele din diaspora il pot desfiinta cu tot avantajul firav pe care pare sa il aiba.

Se joaca turul II si orice este posibil. Nu este insa o victorie usoara pentru nici una dintre parti si vom vedea in zilele urmatoare daca Iohannis merita sa devina presedintele tarii.

Eu unul asa o vad ca pe o obligatie a lui Iohannis de a iesi "outside the box" pentru a obtine cei 20% in cele doua saptamani ramase.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
03-11-2014, 20:59,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
http://vlad.posea.eu/2014/11/03/de-ce-es...alegerile/
de citit. daca si reusiti sa intelegeti cauzele e deja un pas inainte Smile
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
03-11-2014, 22:59, (Ultima modificare: 04-11-2014, 0:14 de Kidu.)
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
De acord cu autorul insa de lamentari eu unul sunt satul. Viata merge inainte si nu trebuie sa dezarmam altfel am fi niste ratati resemnati.
03-11-2014, 23:53, (Ultima modificare: 04-11-2014, 1:03 de Xtreme.)
Star  RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
(03-11-2014, 20:59)cip_leo a scris: http://vlad.posea.eu/2014/11/03/de-ce-es...alegerile/
de citit. daca si reusiti sa intelegeti cauzele e deja un pas inainte Smile

cip, credeam ca ai o gandire mai sanatoasa Confused
pai daca toti am traii cu capul in pamant atunci incotro s-ar indrepta tara? Eu am trait destul si m-am implicat destul in Romania ca sa stiu ca exista pur si simplu o categorie destul de mare de oameni limitati si fuduli care pur si simplu daca nu se plimba cu mana intinsa atunci o lalaie cat e ziua de lunga si asteapta pomana de la stat. Asemenea specimene sunt mai rare in Ardeal, Banat si Centru. In restul tarii e saracie si comoditate, se stie si se vede in statistici (internet, PIB/cap, utilitati etc.). Rezultatul alegerilor demonstreaza inca o data ca exista un grup destul de mare carora pur si simplu le place sa se complaca in penibil (cu sau fara voia lor), sa fie mintiti, sa fie batjocoriti si furati. Votul lor va trage pe toti jos, e cat se poate de evident. In gara stau doua trenuri gata de plecare, unul spre est celalalt spre vest, tu in care te urci?

[Imagine: image-2014-11-3-18453919-41-rezultatele-...-21-00.jpg]
04-11-2014, 11:45,
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
ma refeream strict la cauzele care conduc la votul masiv in favoarea psd. lucrurile nu se vor schimba atat timp cat nivelul de trai si de educatie ramane unul foarte scazut. unui pensionar care are 900 de lei pe luna i se rupe de ue, europa, dreapta, anticoruptie, birocratie daca el nu poate sa-si plateasca minime cheltuieli, sa manance pseudo decent si sa traiasca altfel decat un aurolac. nu discut despre asistatii sociali de profesie sau de populatie degraba iubitoare de vin si varsatoare de sange de tip vaslui. ma refer la o patura sociala importanta care locuieste la oras si care traieste la limita supravietuirii: muncitori calificati sau subcalificati, pensionari, tineri sau batrani care isi duc traiul de pe o zi pe alta. pentru oamenii astia sa asculti si sa votezi promisiuni ale dreptei sunt chiar jignitoare desi in mod real votand minciuni de stanga fac acelasi lucru. dar, inconstient sau subconstient, avand la baza mentalitatea celor 50 de ani de comunism a lor sau a parintilor si bunicilor lor, avand gena naturala de sluga a poporului roman se comporta ca atare.
iar schimbarea nu poate veni din exterior de tipul campaniilor media sau convingerilor fata in fata ci simplu din cresterea nivelului de trai care va conduce la un moment dat la cresterea nivelului de educatie ( poate al generatiilor viitoare) si la schimbarea mentalitatii.
sunt oameni care nu ca nu au iesit din tara in vreun concediu. nu au iesit din sat, oras decat maxim la Moneasa la bai.
la fel ca si alti exponenti de seama ai votului "pe dreapta" pare ca traiti intr-o lume paralela fara nici o legatura cu lumea in care traiesc cei multi. nu zice nimeni sa va pese, sa empatizati cu patura asta de jos a societatii romanesti dar nici sa nu aveti pretentia atunci cand nu face nimeni nimic pentru ei si voi cu atat mai putin, sa voteze altfel decat sunt ei construiti sa o faca.
iar cei 9 milioane care au stat acasa ofera raspunsul la cauzele starii in care traim. asta daca vreti sa-l vedeti
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
04-11-2014, 16:18, (Ultima modificare: 04-11-2014, 16:25 de Kidu.)
RE: Alegeri prezidentiale 2014 - turul I
REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - TURUL I

1) Victor Ponta 40,44% (3.836.093 voturi)
2) Klaus Iohannis 30,37% (2.881.406 voturi)
3) Călin Popescu Tăriceanu 5,36%
4) Elena Udrea 5,2%
5) Monica Macovei 4,44%
6) Dan Diaconescu 4,03%
7) Corneliu Vadim Tudor 3,68%
8) Kelemen Hunor 3,47%
9) Teodor Meleşcanu 1,08%
10) Szilagy Zsolt 0,56%
11) William Brînză 0,45%
12) Gheorghe Funar 0,47%
13) Constantin Rotaru 0,3%
14) Mircea Mirel Amariţei 0,08%

Biroul Electoral Central a anunţat că, în primul tur al alegerilor, s-au prezentat la urne 9.723.232 de alegători, prezenţa la vot fiind de 53,17%.

[Imagine: harta_tur1_bun_96810600.jpg]

Acestea fiind zise topicul se inchide iar discutia continua aici.


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 3 Musafir(i)