Mandria Aradului
08-10-2014, 13:49, (Ultima modificare: 08-10-2014, 13:52 de |R|O|B|I|.)
#1
Mandria Aradului
Nobelul pentru chimie, decernat unui cercetător născut la Arad

Stefan W. Hell este cetățean german, dar s-a născut în 1962, la Arad.

[Imagine: 54350ecb682ccffcc1f403ae.jpg]

Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig (SUA), Stefan W. Hell (Germania) şi William E. Moerner (SUA), a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

„Biologia s-a transformat în chimie și chimia s-a transformat în biologie”, au menționat în argumentația lor membrii Comitetului Nobel.

Doctor al Universității Heidelberg, Stefan Hell este director Institutului Max Planck pentru chimie și biofizică din Göttingen și șef al Centrului german de cercetări în domeniul cancerului din Heidelberg.

Stefan Hell este Doctor Honoris Causa al Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Citiți AICI „Laudatio” din partea Universității Politehnice București prezentate cu această ocazie.



Într-un interviu publicat pe site-ul Nobel, Stefan Hell îi sfătuiește pe tineri să gândească dincolo de limite.

Pe contul de Twitter, Comitetul Nobel amintește că Stefan Hell este al patrulea laureat al premiului născut în România.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern...ut+la+Arad
Răspunde
08-10-2014, 15:51,
#2
RE: Mandria Aradului
e neamt nascut in Santana din parinti nemti, emigrat la 18 ani, studiile facute in Germania, vorbitor nativ de limba germana deci singura legatura cu tara e faptul ca e nascut aici. in rest absolut niciuna. asa ca bravo lui si vorba lui Lucian Valeriu, daca ramanea aici era maxim profesor la Slavici
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
Răspunde
08-10-2014, 16:54,
#3
RE: Mandria Aradului
hai totusi sa fim putin mandrii, cel putin cei din diaspora germana sunt mindrii pentru ca ii reprezinta. Asemnea cazuri pot aparea tot mai des, ca urmare a "brain drain"-ului spre tarile vestice. Urmarile negative se vor resimtii indeosebi in Romania, din pacate.
Un mic infografic cu numarul imigrantilor in Germania dupa tara de origine:

[Imagine: infografik-zuzuegedeutschland-101~_v-videowebl.jpg]
Răspunde
08-10-2014, 19:39,
#4
RE: Mandria Aradului
(08-10-2014, 15:51)cip_leo a scris: e neamt nascut in Santana din parinti nemti, emigrat la 18 ani, studiile facute in Germania, vorbitor nativ de limba germana deci singura legatura cu tara e faptul ca e nascut aici. in rest absolut niciuna. asa ca bravo lui si vorba lui Lucian Valeriu, daca ramanea aici era maxim profesor la Slavici

@cip_leo:
daca a emigrat la 18 ani a facut totusi o parte din scoala (poate si liceul) in Romania, un lucru deloc de neglijat. Cit despre locul de munca, n-ai de unde sa sti tu...putea sa fie acum la primarie, in locul lui dugaesescu Smile
Răspunde
08-10-2014, 19:54,
#5
RE: Mandria Aradului
De multi ani Premiul Nobel in multe domenii nu mai este dat pe merit ci influentat de unele interese. Cat despre performanta asta e bine ca totusi s-a mentionat ceva si de Romania, insa daca premiul e luat "pentru" Germania si nu pentru noi (ca si cum de ex. s-a intamplat in cazul lui George Emil Palade)...

Ca tot veni vorba de cercetare, mare pacat ca majoritatea cercetatorilor de top pleaca sau raman dar nu isi pot atinge potentialul aici Sad
Răspunde
09-10-2014, 13:59,
#6
RE: Mandria Aradului
(08-10-2014, 19:39)RedNeck a scris:
(08-10-2014, 15:51)cip_leo a scris: e neamt nascut in Santana din parinti nemti, emigrat la 18 ani, studiile facute in Germania, vorbitor nativ de limba germana deci singura legatura cu tara e faptul ca e nascut aici. in rest absolut niciuna. asa ca bravo lui si vorba lui Lucian Valeriu, daca ramanea aici era maxim profesor la Slavici

@cip_leo:
daca a emigrat la 18 ani a facut totusi o parte din scoala (poate si liceul) in Romania, un lucru deloc de neglijat. Cit despre locul de munca, n-ai de unde sa sti tu...putea sa fie acum la primarie, in locul lui dugaesescu Smile

a plecat chiar mai repede. parca pe la 16 ani. in locul lui dugaesescu nu putea fi. ala e inamovibil si de neinlocuit. e atat de idiot incat nimeni nu poate sa-i faca "munca" iar pe jegos nu il intereseaza sa-l schimbe pentru ca de fapt ii e pe plac cum se poarta vizavi de UTA
If stupidity was fatal, it would be a wonderful world and a lot less crowded.
Răspunde
09-10-2014, 18:15,
#7
RE: Mandria Aradului
Haideti sa nu pangarim acest topic vorbind despre Dugaesescu.
Referitor la Stefan Hell si performanta sa: eu sunt mandru ca omul a plecat de pe plaiuri aradene. Ar fi ilar sa ni-l atribuim ca roman cum face deja presa centrala cand omul s-a simtit intodeauna neamt si a vorbit acasa limba germana.
Meritul este exclusiv al sau insa asta nu ma poate impiedica sa nu fiu mandru ca un aradean (din Santana) la orgini a ajuns atat de sus. Respekt, Herr Hell!
Răspunde
09-10-2014, 18:38,
#8
RE: Mandria Aradului
Sa va mai aud ca ziceti ceva de Santana, pepiniera laureatilor ai premiului NobelSmile)
Răspunde
09-10-2014, 18:48,
#9
RE: Mandria Aradului
In plus numai in Santana poti vedea 3 Aventadoare parcate una langa alta intr-o zi obisnuita.
Răspunde
09-10-2014, 18:53,
#10
RE: Mandria Aradului
DaSmile)))))unul e al viitorului laureat Nobel in medicina
Răspunde
06-05-2015, 12:32, (Ultima modificare: 06-05-2015, 12:32 de Redpunk_one.)
#11
RE: Mandria Aradului
Frumos discursul lui Zsolt Torok la intoarcerea din experienta sa in Nepal (defapt in Romania ajunge abia maine insa momentan e pe drum si a postat pe facebook ), care la plecare fusese injurat de cativa idioti pe pagina sa de facebook pentru ca nu a dus si steagul maghiar sau secuiesc cu el ci doar pe cel al Romaniei.

Jos palaria pt el si pentru felul cum gandeste si mai mult ca pune zilnic in practica prin fapte aceste lucruri , prin ceea ce face si cum o face. Bravo lui !

http://www.aradon.ro/zsolt-torok-se-into...sa/1531410

După ce a supravieţuit cutremurului şi avalanşelor de pe Everest, alpinistul arădean vorbeşte despre importanţa valorilor, despre puterea exemplului şi ne oferă, de la mii de kilometri depărtare, o adevărată lecţie de patriotism. Şi ne asigură că „povestea va continua”.







După o experienţă de coşmar pe Everest, alpinistul arădean Zsolt Torok revine în ţară. „Când o să mă întorc în România, mă voi întoarce ACASĂ” – a scris, acum două zile, pe Facebook Zsolt Torok. Potrivit traker-ului Marius Iliescu, alpinistul arădean se va întoarce în ţară împreună cu coechipierul său Justin Ionescu joi, 7 mai. Sosirea lor este aşteptată la orele 20.50, pe Aeroportul Otopeni.
Experienţa care te face să-ţi regândeşti viaţa
„Te-ai întors din Everest? Acum poţi să consideri că te-ai născut din nou, poţi să îţi regândeşti viaţa…” Acesta e mesajul pe care l-a primit Zsolt Torok, într-un mic magazin din Lukla, la o săptămână după cutremurul care a zguduit Nepalul şi a provocat un val de avalanşe pe Everest, ucigând 20 de oameni aflaţi pe munte.
Dar cum a resimţit cutremurul alpinistul arădean? Povesteşte chiar el: „Tabăra 2 a Everestului, la 6.500 metri. Era o zi cu nori şi ceaţă, nu vedeam nimic! Am luat decizia să stăm încă o zi la aclimatizare. Eram doar eu cu Justin Ionescu şi făceam apă din zăpadă, mâncam forţat că din cauza lipsei oxigenului, orice aliment are un gust ciudat, inclusiv ciocolata era greţoasă. La un moment dat, s-a mişcat gheţarul o dată şi apoi încă o dată, iar a treia oară a fost şi mai groaznic. Nu ştiam ce să fac cu acest fenomen şi încercam să dau explicaţii puerile. Era ceaţă şi nu se vedea nimic. La un moment dat am văzut cum fug oamenii şi strigă unii la alţii, iar un nor imens de avalanşă venea spre ei. Am mai trăit asta la Nanga Parbat şi era să mor. Simţeam amarul în gură de la adrenalină şi îmi bătea inima ca niciodată. Să stau în cort sau mai bine pe afară? Dacă rămân în cort, nu văd unde mă va sufla avalanşa. Dacă rămân afară, voi vedea cu ochii mei cum mă înghite. Am decis că înăuntru e mai bine. Am aruncat totul înăuntru – şi oala cu apă, am şi udat prin cort, spre supărarea lui Justin – şi am închis fermoarele. Am aşteptat impactul. Tremuram întruna, dar nu s-a întâmplat nimic şi a trecut.”
Gânduri şi frământări, după supravieţuire
După această experienţă terifiantă, au urmat o serie de alte momente înspăimântătoare până când s-a reuşit evacuarea lui Zsolt Torok de pe Everest şi, în cele din urmă, sosirea sa în capitala nepaleză. „Până la urmă s-a rezolvat şi am ajuns în Khatmandu” – a scris arădeanul pe Facebook.
Şi a continuat, servindu-ne o adevărată lecţie de patriotism: „Când o să mă întorc în România, mă voi întoarce ACASA. Am ţinut mult să aduc steagul României pe vârf şi cu bucurie am observat că şi scoţianul şi-a întins steagul lui pe cort. Americanii voiau să se fotografieze cu steagul României pentru că le-am povestit despre ţara noastră. După alegerile prezidenţiale, toţi cetăţenii României trebuie să conştientizeze că este vital ca, la nivel de cetăţean, să facem ceva pentru ţara noastră. Eu sunt doar un alpinist! Nu mă pricep să fac drumuri şi poduri (se pare că nici alţii), însă, prin ceea ce fac, cred, sunt convins că transmit ceva. Aş vrea să cred că VALOARE. Nu sunt eu cel care mă ocup de economie, însă mă pot ocupa de copii, de cei care caută direcţii, valori… De aceea este atât de important ca steagul României să fluture acolo sus, să apară pe tricoul Simonei Halep şi al tuturor celor care au făcut ceva în ţara noastră. Prin puterea exemplului, prin performeri şi specialişti, putem ajunge să trăim bine, să fim mândri de ţara noastră şi să ne ocupăm de lucruri frumoase, împreună şi individual. În lumea noastră nu este loc de conflicte interetnice, de neînţelegere şi ură. În lumea noastră, avem de gestionat o ţară frumoasă care încă mai are resurse, sălbăticie, natură. Avem datoria să conştientizăm mai mult, să ne ştim valoarea, să nu lăsăm nici patrimoniul să se distrugă, nici Roşia Montană, nicio bucăţică de pământ, pentru că este al nostru, este al vostru şi suntem, sunteţi proprietari cu acte în regulă! Dacă suntem atât de preocupaţi cum arată grădina noastră, este la fel de important să fim preocupaţi şi de oraşul nostru, de ţara noastră. Cu aceste gânduri mă întorc acasă din expediţie şi, bineînţeles, cu noile planuri pe care urmează să le dezvolt. Povestea va continua…” – ne asigură Zsolt Totok.

Între vis şi realitate
Dincolo de cutremur şi avalanşe, experienţa Everestului a fost dezamăgitoare pentru Zsolt Torok. „Everestul, visul meu de peste 30 ani, Zeiţa Mamă a Pământului, este poluat atât de tare moral încât dacă toţi preoţii budişti şi nu numai se adună la baza lui şi se roagă pentru purificare, poate peste mulţi, mulţi ani, Everestul se va curăţa de toată poluarea mentală, morală care există momentan acolo. (…) Everestul va rămâne, totuşi, în inima mea şi încerc să-i distorsionez imaginea astfel încât să o văd pe cea pe care doream să o văd, şi nu pe cea pe care am văzut-o în realitate” – scrie Zsolt Torok, într-o postare pe Facebook.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Răspunde
11-05-2017, 20:13,
#12
RE: Mandria Aradului
"Marius Copil şi-a îndeplinit visul: e în TOP 100!

„De când m-am apucat de tenis am visat să ajung în prima sută mondială. A fost foarte greu, au fost atâţia ani de muncă, sudoare, avioane, depărtare de casă, mii de ore de antrenament”. Murray: „Sunt sigur că va continua să joace mai bine”.

Tenismenul arădean Marius Copil a atins cea mai înaltă poziţie a carierei, la acest moment, într-un clasament provizoriu al săptămânii, fiind pe locul 90. Un loc la care a visat toată viaţa.

A dat lovitura
La începutul acestei săptămâni, Marius Copil (27 ani) era pe locul 104 mondial, semn că anul 2017 este cel mai bun al carierei. Apoi, a primit un „wild-card” la Mastersul de la Madrid, turneu de 1000 puncte), de la Ion Ţiriac, managerul turneului. Şi de aici începe povestea…
În primul tur l-a întâlnit pe spaniolul Guillermo Garcia Lopez, un specialist al zgurei. A jucat cu el trei ore fără cinci minute, câştigând până la urmă în trei seturi: 7-6, 4-6, 7-6. În tie-break-ul setului decisiv a salvat două mingi de meci, a avut şi el două mingi de meci, după care a câştigat cu 11-9. Acest rezultat la propulsat în turul doi şi în prima sută mondială.
În turul secund, Marius Copil a dat peste liderul din tenisul mondial, Andy Murray. Scoţianul a câştigat în două seturi, 6-4, 6-3.
„Nu cred că zgura este suprafaţa lui favorită, cred că pe terenurile mai rapide este şi mai periculos, dar este foarte bun. Cu cât joci mai mult la astfel de turnee, îţi este de ajutor şi sunt sigur că va continua să joace mai bine” – a spus Murray, după meciul cu Copil.
Dezvăluirile lui Marius
Marius Copil ne-a oferit, în exclusivitate, câteva dintre reperele carierei, din trecut, prezent şi viitor.
„De când m-am apucat de tenis, adică de la şapte ani, am visat să ajung în TOP 100. A fost foarte greu, au fost atâţia ani de muncă, sudoare, avioane, depărtare de casă, mii de ore de antrenament. Iată că toate acestea au meritat, am ajuns acolo unde mi-am propus. Acum, sper să fie şi mai bine, doresc să-mi îmbunătăţesc jocul şi să-mi fixez un alt obiectiv, un alt ţel, mai îndrăzneţ. Momentan nu-l voi dezvălui, vedem pe parcurs ce va fi. Sigur, au existat şi momente grele, în care poate nimeni nu mai credea în mine, însă am fost suficient de puternic să înfrunt greutăţile, le-am dus fără probleme, sunt obişnuit cu asta. E cel mai simplu să renunţi, însă eu sunt un luptător. Împreună cu echipa mea, într-un an şi două luni am venit de pe locul 220 pe 90, ceea ce este excelent. Am schimbat multe lucruri în bine de când antrenor e Andrei Mlendea. Voi continua să evoluez şi în turnee challanger, nu doar la turneele mari, e nevoie de puncte. Nu e uşor să joci la Mastersuri, în fiecare meci urmând să întâlneşti un jucător mare. Chiar acum mă gândesc să particip la turneul de la Roma, unul extrem de puternic, Masters 1000” – ne-a declarat Marius Copil.
Calificări la Roma
Nemaibeneficiind de invitaţie, Marius Copil va trebui să joace calificări la puternicul turneu de la Roma. Va fi extrem de greu de pătruns pe tabloul principal, deoarece va întâlni adversari mult mai bine clasaţi ca el. Dar, tenismenul arădean e în mare formă, aşa că ne putem la aştepta la o altă evoluţie excelentă."

http://www.aradon.ro/marius-copil-si-a-i...00/1830173
Răspunde
07-09-2017, 23:48,
#13
RE: Mandria Aradului
După ultimul meci al naționalei de baschet masculin a României jucat joi seară la EuroBasket 2017, arădeanul Andrei Mandache a intrat în istoria baschetului românesc și european. Cu cele 14 puncte, 11 pase decisive și 10 recuperări totalizate în meciul cu Muntenegru, i-au asigurat intrarea în cartea de istorie a aceste competiții, fiind doar al doilea jucător din Europa care reușește un triple-double, într-un singur meci.

Totodată, acesta a devenit primul și singurul jucător de baschet din Arad care a participat de-a lungul timpului la un turneul final de Campionat European de baschet.
Răspunde
25-04-2018, 18:28,
#14
RE: Mandria Aradului
Azi la Radio EuropaFM in cadrul povesti zilei "100 de oameni care au creat Romania Mare" a fost prezentat Helmuth Duckadam si printre care s-a vorbit frumos si despre UTA. https://www.europafm.ro/helmuth-duckadam/
Ave UTA, morituri te salutant !
Răspunde


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)