Criza din Ucraina
28-02-2014, 0:08,
#1
Criza din Ucraina
Se ingroasa gluma rau de tot in Crimea. Rusii folosesc aceeasi reteta ca si in anul 2008 in conflictul dintre Georgia si provincia Osetia de Sud si Abhazia.

Citat:Guvernul regiunii Crimeea a fost DEMIS. Referendumul pe statut, organizat în mai. Avioanele de luptă ruseşti sunt sub alertă

Parlamentul republicii autonome Crimeea a anunţat joi că va organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii pe fondul tulburărilor din ţară, relatează Russia Today, în pagina electronică. Echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin.

UPDATE 18:20 - Referendumul pe tema statutului regiunii Crimeea va avea loc pe 25 mai

Parlamentul din Crimeea a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene.

Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.

Pe 25 mai, în întreaga Ucraină va fi organizat scrutinul prezidenţial anticipat decis după demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Parlamentul a precizat că referendumul vizează "îmbunătăţirea statutului autonomiei regionale şi extinderea competenţelor".

"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie este recurgerea directă la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului. Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.

UPDATE 18:00 - Guvernul regiunii Crimeea a fost demis de Parlament

Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, în cursul unui vot desfăşurat joi seară.

Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.

UPDATE 16:25 - Liderul comunităţii tătare din Crimeea acuză Rusia de implicare în violenţe

"Tot ce se întâmplă în prezent în Crimeea nu s-ar fi putut întâmpla fără susţinerea liderilor politici ruşi. Eu cred că planul aplicat în prezent în Crimeea este planul Moscovei", a declarat Rifat Ciubatov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea (Medjlis).

Membrii grupului armat prorus care a preluat joi controlul asupra Parlamentului din Crimeea sunt "terorişti", consideră Ciubatov.

Tătarii, comunitate musulmană instalată din secolul al XIII-lea în Crimeea, reprezintă 12% din populaţia de două milioane de locuitori a acestei regiuni ucrainene.

UPDATE 15:00 - Parlamentul Crimeei anunţă că va organiza un referendum pe tema statutului regiunii

Parlamentul a declarat că referendumul este despre "îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale".

"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie pe teren este recurgerea directă la poporului. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului Autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul Autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului.

Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.

SURSA: mediafax.ro

Citat:ANALIZĂ: Crimeea, centrul intereselor strategice ale Rusiei. De ce este Peninsula motiv de dispută între Kiev şi Moscova

Noul punct fierbinte în criza din Ucraina, Peninsula Crimeea reprezintă centrul intereselor strategice ale Rusiei, care şi-a asigurat influenţa asupra Caucazului şi vestului Europei prin Flota Mării Negre şi baza militară de la Sevastopol, unde sunt dislocaţi 10.000 de soldaţi ruşi.

Republică autonomă în cadrul Ucrainei, peninsula Crimeea este situată în sudul ţării, între Marea Neagră şi Marea Azov, şi este separată de Rusia la est prin strâmtoarea Kerci.

Ţarii ruşi şi elita sovietică obişnuiau să-şi petreacă vacanţele pe litoralul din sudul peninsulei, care rămâne şi în prezent un punct de atracţie pentru turişti, iar, în ultima vreme, a trezit interesul investitorilor, relatează BBC News Online.

Anexată de Imperiul rus în 1783, în timpul domniei împărătesei Ecaterina cea Mare, Crimeea a rămas în componenţa Rusiei până în 1954, când a fost transferată Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov.

Etnicii ruşi sunt majoritari în Crimeea, în timp ce ucrainenii reprezintă un sfert din populaţie, iar tătarii musulmani aproximativ 12 la sută.

Aflată mai multe secole sub influenţa greacă şi romană, Crimeea a devenit în 1443 hanat al tătarilor, iar ulterior a intrat sub protectoratul Imperiului Otoman.

Teritoriul a fost centru al ambiţiilor imperiale rivale încă din secolul al 19-lea, ceea ce a provocat Războiul din Crimeea, când Marea Britanie şi Franţa au trimis trupe în peninsulă, pentru a stopa extinderea influenţei Rusiei în Balcani.

- Eternul motiv de dispută între Kiev şi Moscova

Având statut de republică autonomă în cadrul Rusiei după Revoluţia bolşevică, Crimeea a fost ocupată de nazişti la începutul anilor 1940. Ulterior, tătarii din Crimeea au fost acuzaţi de colaborare de Stalin şi deportaţi în masă în Asia Centrală şi Siberia, în 1944. Mulţi dintre ei nu au supravieţuit, notează BBC Online. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, tătarii au fost lăsaţi să revină în Crimeea. Un sfert de milion de tătari s-au întors în peninsulă la începutul anilor '90, într-un moment în care Ucraina independentă se confrunta cu o rată crescută a şomajului, iar condiţiile de viaţă reprezentau o problemă pentru toţi cetăţenii ţării.

Reîntoarcerea tătarilor a provocat tensiuni şi proteste legate de retrocedarea proprietăţilor, tema fiind în continuare un motiv de disensiuni în Crimeea.

Pe de altă parte, după ce Ucraina şi-a declarat independenţa, politicienii reprezentând comunitatea rusă din Crimeea au urmărit desprinderea de sub autoritatea Kievului şi au consolidat legăturile cu Rusia, printr-o serie de măsuri declarate neconstituţionale de autorităţile din capitală.

Pentru a pune capăt acestor tendinţe separatiste, Kievul a prevăzut clar în 1996 în Constituţie că peninsula are statutul de republică autonomă, reafirmând însă că legislaţia din Crimeea trebuie să fie în conformitate cu cea ucraineană.

Astfel, Crimeea are propriul Parlament şi Guvern, care are competenţe doar în domeniul agriculturii, infrastructurii publice şi turismului.

Dovadă a permanentelor tensiuni între comunităţile din Crimeea, tătarii au un Parlament propriu, dar neoficial, numit Mejlis, care promovează drepturile şi interesele etnicilor din regiune.

O importantă bază navală, portul Sevastopol găzduieşte Flota rusă a Mării Negre din perioada URSS. După prăbuşirea URSS, Flota a fost divizată între Rusia şi Ucraina.

Prezenţa Flotei ruse la Sevastopol a reprezentant un permanent motiv de tensiune între Rusia şi Ucraina. Astfel, în 2008, Ucraina, condusă în acel moment de preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko, a cerut Rusiei să nu folosească Flota rusă de la Marea Neagră în conflictul din Georgia.

De asemenea, un alt episod tensionat a fost legat de acordul privind staţionarea Flotei la Sevastopol. Kievul şi Moscova au semnat un acord care prevedea că Flota rusă va rămâne în portul Sevastopol din Ucraina până în 2017, dar, după alegerea prorusului Viktor Ianukovici la preşedinţia Ucrainei în 2010, Ucraina a acceptat extinderea acordului cu încă 25 de ani peste termenul stabilit iniţial, iar în schimb a primit gaz mai ieftin.

Ulterior, disputele au vizat dorinţa Kievului de a adera la NATO, proiect susţinut de fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, dar abandonat de prorusul Viktor Ianukovici imediat după preluarea mandatului de preşedinte. De altfel, în 2006 etnicii ruşi au ieşit în stradă pentru a opri pregătirile pentru exerciţiile militare navale ale NATO în apropiere de Crimeea. O altă dispută a vizat, la sfârşitul anului 2003, strâmtoarea Kerci. Tensiunile s-au amplificat între Moscova şi Kiev după ce Rusia a început construirea unui dig pornind din peninsula rusească Taman până în apropiere de insula ucraineană Tuzla, din strâmtoarea Kerci. Insula Tuzla este considerată de importanţă strategică, deoarece permite controlul navigaţiei în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Dincolo de legăturile etnice şi lingvistice, Crimeea are un interes strategic major pentru Rusia. În 2008, prezenţa militară rusă la Sevastopol se ridica la 10.000 de militari, potrivit RFI. Această prezenţă masivă în Marea Neagră îi permite Rusiei să-şi menţină influenţa asupra Ucrainei şi Caucazului, dar şi asupra vestului Europei, deoarece Moscova are asigurat un acces uşor la Mediterana. În plus, Flota rusă este şi o adevărată "mană cerească" pentru ucrainenii din Crimeea, în condiţiile în care Marina reprezintă "plămânul" economic, social şi cultural al Sevastopolului, ceea ce poate explica şi reticenţele cetăţenilor faţă de noua putere de la Kiev.

SURSA: mediafax.ro
Răspunde
02-03-2014, 11:58,
#2
RE: Criza din Ucraina
Este incredibil ce se intampla in Ucraina: rusii efectiv au organizat si inceput o invazie armata.
Nu contest dreptul rusilor din Crimeea de a-si decide singuri viitorul si daca vor sa faca parte din Rusia, so be it insa armata rusa nu avea ce cauta acolo in afara personalului militar stationat in baza navala de la Sevastopol.
Răspunde
02-03-2014, 12:25, (Ultima modificare: 02-03-2014, 13:48 de dedei.)
#3
RE: Criza din Ucraina
Contrarevoluţia rusă. Scop: recâştigarea Ucrainei
Peninsula Crimeea cuprinde două unităţi teritorial-administrative ale Republicii Ucraina: Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol (unul dintre cele două oraşe cu statut naţional special, celălalt fiind capitala Kiev), în care se află statul-major al Flotei Mării Negre a Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse.

Situaţia din Republica Autonomă Crimeea se precipită. De câteva zile, au loc manifestaţii la care se cere cu subiect şi predicat anexarea regiunii la Rusia şi se agită steaguri ruseşti. Însă din dimineaţa zilei de ieri lucrurile au luat o turnură cu adevărat periculoasă, pentru că a început o rebeliune anticonstituţională. Nu e doar „Abhazia”, „Osetia” sau „Transnistria”. Cel mai mult seamănă cu dosarul Transnistria, dar e mult mai mult. E, de fapt, o tentativă mult mai coerentă a Rusiei de a face ceea ce nu a reuşit în Republica Moldova şi în Georgia: de a recâştiga întrega întindere teritorială a statului-victimă folosind un cap de pod. În cazul nostru, Crimeea. Factologic, se prezintă ca un scenariu foarte similar celui transnistrean, dar foarte accelerat. Teleologic, ţinteşte mult mai departe decât în cazul Transnistriei sau a Abhaziei.

Ultimele fapte: Ieri seară, Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a atins cvorumul „prin minune” (în clădirea ocupată ieri dimineaţa de persoane înarmate care s-au prezentat ca făcând parte din „autoapărarea rusă a Crimeii”), şi l-a destituit pe prim-ministrul local, loial Kievului, Anatolii Moghiliov. Moghiliov era unicul demnitar local care încă executa ordinele venite din capitală şi îi informa pe noii guvernanţi despre situaţia din zonă.
În locul său, parlamentul regional l-a ales cu 61 de voturi din 64 deputaţi prezenţi la şedinţă pe liderul mişcării naţionaliste ruse „Unitatea Rusă”, Serghei Aksenov. Acesta are 41 de ani şi este originar din Republica Moldova. Serghei Aksenov a declarat că se va supune lui Viktor Ianukovici, pe care îl consideră preşedinte legitim al Ucrainei.
A devenit clar că Viktor Ianukovici se ascunde în Rusia.
Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat în termeni duri alegerea lui Arsenii Iaţeniuk în funcţia de prim-ministru şi instalarea noului guvern. În declaraţia MAE al Federaţiei Ruse se spune că s-au încălcat prevederile acordului din 21 februarie, semnat între preşedintele Ianukovici şi opoziţie, cu mediere internaţională, care prevedea instalarea unui guvern de uniune naţională. Actualul guvern, în opinia părţii ruse, este format din "radicali".
Parlamentul regional din Republica Autonomă Crimeea a decis organizarea, pe 25 mai, concomitent cu alegerile prezidenţiale anticipate anunţate la Kiev, un referendum la care să se pună în discuţie statutul Crimeii. În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judecătorilor Ucrainei, Vasilii Onopenko, a declarat că Ucraina nu deţine o lege cu privire la referendumurile locale, de aceea regiuni distincte ale Ucrainei nu pot iniţia referendumuri. Prin urmare, deciziile referendumului din Crimeea vor fi considerate ilegale.
În urmă cu peste trei ore, au parvenit ştiri că Ianukovici ar fi aterizat în oraşul Rostov pe Don, pe aeroportul militar, ieri seara la orele 20.00 ora Bucureştiului. Ştirea vine de la agenţia UNIAN, care citează agenţia "DonInformBureau".
Aceasta din urmă face trimitere la "surse proprii". Astăzi, Viktor Ianukovici, care a anunţat ieri că se consideră preşedintele legitim al Ucrainei, va susţine o conferinţă de presă în Rostov pe Don, aflat aproape de teritoriul ucrainean şi foarte aproape de Crimeea. Conferinţa va începe la ora 15.00 ora Bucureştiului. De altfel, vocile care au contestat adresarea lui Ianukovici Tot cu trei ore în urmă, UNIAN a anunţat despre crearea unor posturi de control pe şoselele care duc spre Republica Autonomă Crimeea. Posturile de control blochează intrarea în republică. Oamenii care le-au instalat sunt înarmaţi. În acelaşi timp, necunoscuţi înarmaţi au blocat intrarea în aeroportul "Belbek" din Sevastopol.

În ziua precedentă şi în această noapte s-a produs, în Crimeea, o rebeliune anticonstituţională susţinută, diplomatic şi prin uzul ameninţării militare nedeclarate, de Federaţia Rusă. Doar cineva naiv ar putea să creadă, după toate dovezile care s-au prezentat, că ocupanţii celor două clădiri ale puterii din Simferopol nu sunt militari. Să ai la tine AKM-uri, aruncătoare de grenade RPG şi mitraliere Gaubitz, să aplici tactici militare, calculate din timp, de ocupare a edificiilor e o demascare a propriei identităţi. Apoi, să declari nu că "nu poţi negocia", ci că "nu eşti împuternicit să negociezi", înseamnă că în spatele tău, de militar, se află o entitate din numele căreia ai putea să negociezi. Cine este acea entitate? Eu cred că este vorba despre forţele armate ale Federaţiei Ruse, implicit, statul rus. Alexander Shchetinin, directorul agenţiei de presă ruse "Novîi Reghion", care a plecat din Rusia ca urmare a presiunilor la care a fost supus, presupune pe o reţea socială, bazându-se pe surse din zona aeroportului din Sevastopol, că persoanele care au ocupat aeroportul sunt membri ai trupelor speciale "Vostok", din Cecenia, autonomie rusă condusă azi de un lider pro-Putin, Ramzan Kadîrov. Tot aceştia, spune Shchetinin, ar fi responsabili şi pentru ocuparea de ieri a clădirilor parlamentului şi guvernului din Simferopol. Anunţul a fost făcut cu jumătate de oră în urmă.

Susţinerea Federaţiei Ruse transcende, astfel, cadrul diplomatic şi pe cel al uzului de ameninţări.

Ce se întâmplă pe 27-28 februarie în RA Crimeea este o intervenţie militară a Rusiei. Ea deja a avut loc. Fără ea, realizarea fazei politice, instituţionale, a rebeliunii anticonstituţionale nu era posibilă.
Instalarea de posturi de control şi blocaj la intrarea în Crimeea, atât de rapid, arată că putem vorbi deja despre realizarea scenariului rus de preluare a controlului asupra Ucrainei. Planul Federaţiei Ruse este să folosească RA Crimeea drept platformă pentru recâştigarea influenţei în Ucraina. În acest plan se include şi invocarea unui pretins "decret nr. 90" din 27 februarie al lui Ianukovici, prin care centrul de autoritate politică al Ucrainei se mută la Sevastopol (Crimeea), tot aici sunt chemaţi deputaţii din Rada Supremă şi de aici sunt planificate să înceapă acţiunile de restabilire a autorităţii fostului regim. Faptul că zeci de deputaţi cunoscuţi din Duma de stat a Rusiei sunt prezenţi la Sevastopol este o pregătire a terenului pentru revenirea lui Ianukovici acolo şi începerea unei mişcări de rezistenţă faţă de Kiev şi de recucerire a Ucrainei. Se mizează, de asemenea, pe regiunile din Estul Ucrainei, în care vor reîncepe acţiunile de activizare a luptelor antiguvernamentale. Nu mai demult de alaltăieri, steagul Rusiei era bine-mersi la Harkov. Acum e în Crimeea, în capitala Simferopol. S-a vorbit despre faptul că manevrele militare ale Rusiei, iniţiate ieri, nu sunt legate cu situaţia din Ucraina şi este doar o coincidenţă de timp. Atunci trebuie să-i felicităm pe ruşi: au parte mai mereu de coincidenţe inspirate, profitabile. Acum începe să devină evident că revoluţia ucraineană se confruntă cu o amplă contrarevoluţie rusă, manifestată prin împletirea factorului politic şi militar într-un singur laţ care se strânge în jurul gâtului Kievului revoluţionar.

Dacă manevra cu utilizarea Crimeii drept cap de pod pentru reaprinderea Estului şi recâştigarea Kievului nu va reuşi, „cuceririle” rebeliunii anticonstituţionale din 27-28 februarie vor fi menţinute, şi regiunea Mării Negre se va mai alege cu un teritoriu separatist. Caz în care în luptă se vor include tătarii din Crimeea (în număr de 300.000), iar Moscova va primi o a doua Cecenie.
Nu ar fi indicat ca Moscova să-i subestimeze nici pe ucraineni. Militarii ruşi au fost puşi pe fugă de cei ucraineni, în 2003, când Rusia a pretins controlul asupra insulei Tuzla din strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de peninsula rusă Taman. Nu neapărat forţa ucrainenilor i-a făcut pe ruşi să dea înapoi atunci. Ci curajul şi tenacitatea lor. E interesată Rusia să lupte? Dar regimul Putin? Sunt mulţi dintre cei care spun că Rusia nu e interesată să lupte, să deznoade firele acestui război. Însă se uită un lucru important: războaiele nu s-au început, nu se încep, doar din raţiuni economice. Economia, în general, e despre cooperare. Dacă doar economia ar conta, probabil nu am mai avea războaie convenţionale. Nici acest nou război nu e neapărat să fie convenţional. Poate fi vorba, de fapt, de o combinare a diverşilor factori utilizabili de partea rusă, cel militar fiind doar unul dintre aceştia. Oricum, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a avertizat Rusia că orice deplasare a celor 25.000 de militari din Flota Mării Negre în interiorul Crimeii va fi percepută drept o agresiune militară şi tratată ca atare. Uneori, războaiele încep pentru că liderii de naţiuni se confruntă cu mari şi grave probleme interne (pe care ei le cunosc cel mai bine, poporul nu le cunoaşte aproape deloc), şi nu mai văd altă cale de a se menţine pe linia de plutire, decât în "externalizare". De aceea, întrebarea corectă nu e dacă Rusia vrea să lupte, ci dacă regimul lui Vladimir Putin vrea să lupte.

Cei care spun că Putin nu are motive să lupte, uită că popularitatea lui Putin s-a aflat, în 2013, la cel mai scăzut nivel de când e preşedinte, din 2000 încoace. Asta conform statisticilor oficiale, agreate.

Ei uită că situaţia economică a Rusiei, astăzi, este departe de a fi satisfăcătoare şi că nivelul de trai al populaţiei este în scădere. Se mai uită şi faptul că după agresiunea rusă din Georgia, în 2008, popularitatea regimului (a lui Putin, în special) a explodat, în societatea rusă existând un val real de patriotism cuantificat de regim în formă electorală. Val de patriotism similar, cumva, cu atitudinea românilor faţă de Nicolae Ceauşescu în august 1968. Se uită, voluntar sau involuntar, şi faptul că în actuala Rusie există cea mai puternică şi mai bine organizată opoziţie anti-sistem din 2000 încoace.

Au trecut şase ani din 2008 şi Putin mai are patru ani din actualul mandat. Modificările la Constituţia Rusiei operate în 2012, când s-a reinstalat la Kremlin, îi dau dreptul să fie preşedinte şi după 2018, până în 2024. Putin doreşte să se asigure că în 2018 se va menţine la putere prin mijloace care să dea aparenţele unei susţineri populare masive, la fel ca în 2012.
Chiar dacă nimeni nu mai crede că alegerile vor fi libere şi corecte, este esenţial să fie alegeri, nu altceva. Adică: este foarte important pentru Putin să nu fie nevoit să recurgă la metode mai dure de a-şi păstra puterea. Şi pentru asta, îi trebuie un minim capital de imagine şi popularitate. Deoarece poţi să falsifici alegerile şi să-ţi meargă doar atunci când ai, totuşi, o oarecare susţinere din partea populaţiei. De aceea, Vladimir Putin mizează pe provocarea unei reacţii similare cu cea din august 2008, în societatea rusă. Aceasta ar urma să ia forma unui imens val de simpatie faţă de regim şi faţă de Putin personal, evident. Însă: a nu se subestima potenţialul revoluţionar al societăţii ruse. A nu se subestima dorinţa ruşilor de a trăi mai bine. De a fi mai liberi.

În toţi aceşti ani, sub Putin, pe lângă Rusia obscură a oligarhilor şi mafioţilor de stat, a apărut o Rusie tânără, lucidă, dornică de drepturi şi libertăţi civile, dornică de a fi acceptată în lume. Şi nedoritoare să mai roşească în obraji când se gândeşte la destinul ţării ei.

Această Rusie iese la suprafaţă. Reprimând Ucraina, pregătind această contrarevoluţie în Ucraina, subjugând Ucraina, Vladimir Putin şi acoliţii săi doresc, de fapt, să-şi reprime propria ţară, propria societate, propriul popor. Un popor pentru care ucrainenii sunt fraţi (nu mai mari, nu mai mici, doar fraţi). Iar de la fraţi se poate învăţa. Şi exemplul fratelui poate deveni propria ta luptă.

Deşi nu-mi stă în fire să fac predicţii pe termen lung, acum voi face una. Cred că manevrele regimului care conduce astăzi destinul Rusiei sunt arii dintr-un cântec de lebădă. Cred că asistăm la ultimii ani ai sistemului numit „democraţie suverană”, cunoscut altfel drept „putinism”. În câţiva ani, politicianul Vladimir Putin va fi istorie. Rusia democratică, cea înăbuşită în sânge pe 6 ianuarie 1918 odată cu lichidarea Adunării Constituante Ruse de către bolşevicii lui Lenin, va renaşte.
Deocamdată, însă, să vedem ce se va mai întâmpla pe 28 februarie şi în zilele următoare.
http://adevarul.ro/international/europa/...index.html
Răspunde
08-03-2014, 13:15, (Ultima modificare: 08-03-2014, 13:30 de Kidu.)
#4
RE: Criza din Ucraina
Reportaj facut de catre jurnalistul de investigatie Simon Ostrovsky:


In acelasi timp, in alta baza ucrainiana inconjurata si blocata de catre rusii, baietii au pus-o de un concert Smile


Iar aici, situatia din Ucraina explicata pe scurt:
Răspunde
09-03-2014, 22:45,
#5
RE: Criza din Ucraina
Exact o grupare sarba paramilitara vinovata de crime de razboi mai lipsea din Crimeea:

Răspunde
11-03-2014, 15:50,
#6
RE: Criza din Ucraina
Citat:Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de INDEPENDENŢĂ faţă de Ucraina

Deputaţii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, o etapă prealabilă referendumului, care să permită alipirea acestei regiuni la Rusia. Ei au invocat precedentul Kosovo pentru a-şi justifica demersul din punct de vedere al dreptului internaţional.

"O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată de 78 din totalul de 81 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.

Textul lor face referire la Carta Naţiunilor Unite şi la "o întreagă serie de documente internaţionale ce stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum avizul emis de Curtea Internaţională de Justiţie din 22 iulie 2010, potrivit căruia "proclamarea unilaterală a independenţei de către o parte a unui stat nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional".

Dacă referendumul din 16 mai conduce la o alipire a Crimeei şi oraşului Sevastopol la Rusia, Crimeea va fi declarată "stat independent şi suveran cu o formă republicană de guvernământ", afirmă declaraţia.

SURSA: Mediafax
Răspunde
11-03-2014, 18:49,
#7
RE: Criza din Ucraina
Tampitii naibii de aia ce au acceptat independenta Kosovo. Daca nu ma insel, Rusia nici acum nu recunoaste independenta Kosovo, asadar e cam aiurea sa invoce lucrul asta (pt ca sa fim seriosi, aia din Crimeea sunt influentati de Rusia).
Semper Fidelis
Răspunde
11-03-2014, 19:19,
#8
RE: Criza din Ucraina
Ai dreptate de deoparte pentru ca recunoasterea independentei kosovarilor a creat un precedent periculos prin care s-a deschis "cutia Pandorei" cu privire la retrasarea granitelor nationale.
Pe de alta parte si crimeenii au si ei partea lor de dreptate deoarece acelasi rationament ar trebui sa se aplice si in cazul lor cum s-a aplicat in cazul Kosovo.

Nu o sa mai reiau toata istoria Crimeii sa ne intoarcem pana la Hanatul Hoardei de aur perioada din care tatarii au ramas si au fost considerati populatie bastinasa, nu o sa reiau ce s-a intamplat in timpul lui Stalin cand tatarii au fost deportati si cu toate reintoarcerile ulterioare procentul lor actual este in jurul a 12%, ci am sa ma refer strict la prezent, prezent in care in Crimeea rusii sunt undeva la 60%, ucrainienii 25%, tatarii 12% plus alte minoritati. Asta-i adevarata problema si din cauza asta cred ca Crimeea este pierduta pentru Ucraina.

In contextul in care ei au atatea probleme etnice cu rusii din est, faptul ca renunta la Crimeea pe care oricum n-o controlau de facto, reprezinta poate un pas inainte. Parerea mea ca in formatul actual teritoriul Ucrainei este o palarie prea mare pentru cat reprezinta ucrainitatea si populatia acesteia de fapt.
Răspunde
12-03-2014, 2:13,
#9
RE: Criza din Ucraina
Continuarea la reportajul lui Simon Ostrovsky
https://www.youtube.com/watch?v=EdBeGwXgoqI
Răspunde
13-03-2014, 13:22,
#10
RE: Criza din Ucraina
Pentru a vedea cat de diferite sunt conceptiile legate de actuala situatie din Crimeea puteti urmarii siteul www.rt.com (Russia Today). Nici comentariile la articole nu sunt de neglijat desi unele sunt de-a dreptul penibile... reflecta foarte bine modul de gandire si de a privi lucrurile din tabara rusa.
Răspunde
14-03-2014, 13:36,
#11
RE: Criza din Ucraina
Daca tot dati copy-paste aveti grija sa mentionati si sursa citata si ingrijiti-va putin de testul pe care il puneti pe forum. Uitati-va la mesajele mele daca nu aveti alt exemplu in minte.
Răspunde
15-03-2014, 21:09,
#12
RE: Criza din Ucraina
Pe langa problema din Crimeea invadata deja de rusi, situatia devine exploziva si in Donetk unde un militant pro-Ucraina a fost injunghiat mortal de catre pro-rusi iar pe langa el ar fi cateva zeci de persoane ranite dintre care unii in stare foarte grava.

Ca raspuns la ceea ce s-a intamplat la Donetk joi seara, la Harkov o zi mai tarziu dintr-o masina s-a deschis focul asupra militantilor pro-rusi. Am inteles ca ar fi murit 3 persoane (una dintre ele era un simplu trecator). Cei ce au deschis focul s-ar fi refugiat intr-o cladire ce a fost asediata de catre pro-rusi iar cei din cladire s-ar fi predat politiei in cele din urma.

Ultimele stiri anunta deja pregatiri pentru referundumuri similare cu cel de maine ce va avea loc in Crimea si in regiunile pro-ruse: Donetk si Harkov (bazinul Donbass).

Mai mult de atat se pare ca rusii ar fi mobilizat trupe intr-un sat ce este in afara granitelor Crimeii iar la granitele din Est si din Nord ale Ucrainei ar fi mobilizate alte trupe ruse.

Ar mai fi de mentionat ca astazi la Moscova a fost un protest impotriva razboiului si invadarii Ucrainei la care ar fi participat aproximativ 50.000 de oameni.

Mai jos cateva video-uri surprinse de cei de la Vice News:






Astea s-au gasit in masinile pro-rusilor de la Donetk:
[Imagine: cache_2415211038.jpg?t=1271690905]
Răspunde
15-03-2014, 21:19,
#13
RE: Criza din Ucraina
A, sa nu uit: va mai amintiti de baiatul asta batut si umilir de Berkut in timpul protestelor de la Kiev?


Iata care a fost reactia lui in timpul procesului impotriva agresorilor sai:

Citat:Mykhailo Havryliuk – Kozak Hero Forgives Torturer Before Trial Sentencing

A few words about the Good…

Not only does it prevail over Evil, but it also inspires everyone to do good deeds.

Do you recall Kozak Havryliuk? The one who was caught by Berkut on Hrushevskiy Street on about January 22nd, brutally beaten, derided – was stripped naked in the freezing cold (-20C), was kept in a paddy wagon naked for a couple of hours, mocked and humiliated. And this man has maintained his dignity and hasn’t become bitter! His torturers are currently standing trial. The warrant officer who tortured him faces up to 8 years in prison.

[Imagine: 1555541_634494039939377_597492335_n.jpg?w=650]

“I do not have any claim to this man and I want him to get released, do his own business and raise his children. Why should his child become an orphan, why should his dad be taken away from him? I think that it will be a much better lesson than 8 years in prison. I don’t want the father to be taken away from the kiddies, I withdraw my complaints against him. It’s better to let him raise his children, so that such things are never repeated again.,” – said the Euromaidan activist.

He also said that this case alone has become a punishment for the warrant officer!

SURSA: Maidan translations
Răspunde
17-03-2014, 22:34,
#14
RE: Criza din Ucraina
Citat:REZULTATELE DEFINITIVE ale referendumului din Crimeea: ALIPIREA la Rusia a fost votată de 96,6 la sută dintre alegători

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter. Occidentalii au condamnat referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.

"Rezultate definitive la referendum 96,6 la sută pentru!", a scris Aksionov. Parlamentul Crimeei se va reuni în cursul dimineţii pentru a aproba oficial candidatura Crimeei la integrarea în Rusia, sprijinindu-se pe acest referendum considerat nelegitim la Kiev şi în Occident.

Occidentalii se pregătesc să riposteze

Occidentalii au condamnat duminică referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.

SURSA: Mediafax

Citat:Mihail Gorbaciov: Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorica

Ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-a declarat luni in favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanti s-au pronuntat pentru alipirea acestui teritoriu la Federatia Rusa, si considera ca astfel s-a reparat o eroare istorica, consemneaza agentia Interfax, citata de Agerpres.

Peninsula strategica majoritar rusofona, scaldata de apele Marii Negre, a fost cedata Ucrainei in anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrusciov, pe cand Rusia si Ucraina faceau parte din URSS.

"Daca atunci Crimeea a fost incorporata Ucrainei in conformitate cu legile sovietice, adica dupa legile Partidului (Comunist al URSS), fara ca oamenii sa fie intrebati, acum poporul a corectat acea eroare", este de parere Gorbaciov.

"Trebuie salutat acest lucru, nu sa se impuna sanctiuni", a continuat el, facand referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul si au instituit sanctiuni impotriva unor oficiali rusi si ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeei.

"Pentru a impune sanctiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Si sanctiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. In opinia parintelui perestroikai, "vointa exprimata de poporul din Crimeea si transformarea acesteia in entitate a Federatiei Ruse nu este un motiv" pentru aplicarea de sanctiuni.

Ca urmare a rezultatului referendumului de duminica, Parlamentul Crimeei (Consiliul Suprem) a proclamat luni independenta peninsulei fata de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia.

SURSA: Hotnews
Răspunde
18-03-2014, 21:51,
#15
RE: Criza din Ucraina
Citat:Kremlin: Crimeea este alipita Rusiei incepand de marti

Crimeea este considerata alipita Rusiei incepand de marti, odata cu semnarea unui acord intre presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anuntat Kremlinul, intr-un comunicat citat de AFP.

"Republica Crimeea este considerata alipita Federatiei Rusiei incepand cu data semnarii acordului", a precizat Kremlinul.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat marti cu liderii prorusi ai Crimeei acest acord, la Kremlin, in fata celor doua camere ale Parlamentului, a guvernatorilor si a membrilor guvernului rus.

Ceremonia de semnare a avut loc dupa un discurs pe care liderul de la Kremlin l-a sustinut in fata Adunarii Federale, in cadrul caruia a cerut acceptarea a doi noi membri in Federatia Rusa: Crimeea si orasul Sevastopol.

Tratatul, incheiat intre Federatia Rusa, regiunea Crimeea si orasul Sevastopol, a fost semnat de presedintele Vladimir Putin, presedintele legislativului din Crimeea Vladimir Konstantinov, premierul din Crimeea Serghei Axionov si primarul orasului Sevastopol Aleksei Chaliy.

Dupa semnarea de catre Putin si liderii din Crimeea, tratatul trebuie aprobat de Curtea Constitutionala si apoi ratificat de Parlament. Intregul proces ar urma sa se deruleze saptamana aceasta.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marti Adunarii Federale, pledand in favoarea intrarii Crimeei in Federatia Rusa. Liderul rus a sustinut un discurs cu o tonalitate puternic patriotica in care a descris Crimeea drept o parte inseparabila a Rusiei, pierduta odata cu dezmembrarea URSS.

In aplauzele puternice ale salii, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul ca a depasit "linia rosie" in criza din Ucraina si ca a revenit la tacticile de izolare din timpul Razboiului Rece in incercarea de a impiedice o revenire a Peninsulei in cadrul Federatiei Ruse.

Discursul liderului rus a fost intrerupt de circa de 30 de ori, potrivit Reuters, de aplauzele celor prezenti, membrii Adunarii Generale dar si reprezentanti ai autoritatilor proruse din Crimeea ridicandu-se de fiecare data in picioare.

Inainte de inceputul discursului, precum si la final, in sala s-a putut auzi imnul national al Rusiei, pe care, de altfel, s-a semnat si acordul de alipire a Crimeei la Federatia Rusa.

SURSA: Hotnews

In plus de asta se pare ca acum cateva ore rusii au luat cu asalt o unitate militara din Simferopol, asalt in urma caruia un soldat ucrainean a fost ucis iar ceilalti militari ucrainieni din unitate au fost arestati si li s-au confiscat documentele.
Răspunde
18-03-2014, 22:33,
#16
RE: Criza din Ucraina
http://www.biziday.ro/2014/03/18/tarule-...pacalesti/

Momentul de glorie al lui Vladimir Putin în Duma de Stat trebuie citit în două chei majore.
Prima, este mesajul că Federaţia Rusă NU va alipi şi alte teritorii după Crimeea, deşi e clar că ar putea. A doua, este mesajul pentru toţi ucrainenii, consideraţi de Putin fraţi ai ruşilor, dar rătăciţi şi asupriţi de fasciştii de pe Euromaidan.
Ambele chei deschid, de fapt, aceeaşi uşă, a noii Uniuni Sovietice care, în mod formal, va purta numele de Uniunea Eurasiatică.
Cu o zi înainte de discursul din Duma de Stat, Moscova a trimis atât Kievului, cât şi Vestului, un mesaj clar – Ucraina va rămâne independentă atâta timp cât nu se pune problema integrării în NATO şi în UE. A naibii independenţă! Deci Ucraina are de ales între pacea rusească şi o independenţă într-un război disproporţionat. (Apropo de asta, trimiterea la China are, de asemenea, dublu sens – alternativă economică pentru vânzarea gazelor in cazul unei blocade din vest, dar şi o posibilă alianţă militară ce i-ar permite Rusiei să mute o mai mare parte a armatei la vest, pe graniţa cu Ucraina şi NATO. Altfel, armata Rusiei este mică pentru cât teritoriu are de apărat.)

Odată înţelese aceste lucruri, ţarul a putut merge în faţa Dumei pentru a desfăşura spectacolul grandios, montat ca de obicei de televiziunea rusă, cu imagini şi vorbe care trebuie să-i fi mers direct la suflet cetăţeanului Federaţiei. Împrumutând din măreţia lui Petru cel Mare, la care se raportează ori de câte ori are ocazia, Vladimir Putin a transmis, superior, un mesaj de pace tuturor, inclusiv NATO, care începuse să se agite.
Cum rămâne cu Transnistria, o să vă întrebaţi? Dar cu Osetia, Abhazia, sau pe unde mai au ruşii trupe? Păi ce, l-aţi auzit pe Putin că ar intenţiona să le retragă? Nu. E drept, el a spus că nu va continua alipirea altor regiuni la Federaţia Rusă, dar asta nu le împiedică să intre în Uniunea Eurasiatică dacă asta vor… sau să rămână insule neinteresante altfel, decât ca baze militare ruseşti. (Ce altceva este Transnistria azi?)
Concentrându-şi în mod aparent mesajul pe cetăţeanul rus, Putin le-a dat şi amicilor săi occidentali o pastilă de somn.
Noi însă, aici, în România, ştim exact câte ruble fac promisiunile conducătorilor ruşi. Încă ne amintim că ne-au promis Independenţa în 1877, dar era să nu le mai scoatem armata din ţara noastră, iar apoi ne-au luat sudul Basarabiei, chiar dacă ar fi pierdut războiul cu Turcia fără Armata Română.
Noi încă reţinem că am pierdut Bucureştiul în faţa nemţilor şi a austro-ungarilor în 1916 din cauza trădării lor, a ruşilor, noi încă ne mai vrem tezaurul lăsat de la strămoşii noştri şi rătăcit definitiv de Moscova, căreia am avut încredere să i-l încredinţăm că ne era aliat.
Noi, în România, încă mai avem coşmaruri cu ultimatumul de predare a Basarabiei din 1940, iar Crimeea preluată azi „pacifist” este pentru noi un déjà vu. Dar noi nu-i vom uita niciodată pe ruşi pentru Ciuma Roşie, pe care timp de 45 de ani ne-au impus-o, la fel cum nu-i vom uita niciodată pentru confiscarea perestroikistă a dorinţei noastre de libertate din 1989.
Aşa că, dragă Putin, Mărite Ţar al Uniunii Eurasiatice, or fi bune pentru americani şi pentru nemţi garanţiile matale că te vei opri la Crimeea, dar noi aici, în România, la fel ca şi cei din Polonia sau Ţările Baltice, noi nu dăm pe garanţiile tale nici două ruble. Iar rubla se devalorizează rapid.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Răspunde
18-03-2014, 23:12, (Ultima modificare: 18-03-2014, 23:12 de CristiH.)
#17
RE: Criza din Ucraina
Sa fim seriosi, vestul a vrut sa puna mana pe Ukraina si estul le-a dat peste nas, deocamdata...pe scurt.
Totul merge pe interes, oriunde si oricand. Nu cred ca cineva credea ca Rusia o sa renunte la Ukraina asa usor. Are interese mari acolo la fel cum au interes americanii in Irak, Afghanistan, Syria etc. Doar ca americanii au distrus complet aceste tari.E de urmarit ce se va intampla in continuare.
Răspunde
19-03-2014, 22:53,
#18
RE: Criza din Ucraina
http://www.gandul.info/puterea-gandului/...n-12295274

E greu să fii profet în ţara ta. Dar opţiunea americanilor pentru soiul de putere al lui Putin arată că subsemnatul i-am supraestimat la votul din 2012 în favoarea lui Obama. Scriam atunci că „Americanii n-au votat cu punga, nici cu burta”, or, acum, văd că votează cu muşchii, cu bicepşii politici ai lui KGB-Judoka Putin.

Aşa cum consemnează Masha Gessen, biograful consacrat al nacialnicului suprem al Rusiei, elevul Putin a fost un derbedeu agresiv. Complexat şi înrăit de statura de „pitic” (1,65m), a început de timpuriu să practice arte marţiale, sambo şi judo. A făcut o facultate de drept, ba chiar a luat şi un doctorat în stilul Victor Ponta, grevat de acuzaţii de plagiat, la baza întregii sale activităţi stând la intrarea în KGB în 1975 şi supravegherea studenţilor şi profesorilor. O traiectorie tipică, pe care o putem regăsi la numeroşi securişti români, uneori cu alternativa sociologie în locul dreptului.

Toată politica lui Putin se reduce la cultul forţei şi brutalităţii. În Cecenia, în criza ostaticilor de la Teatrul de Est din Moscova sau în cea a copiilor de la Beslan, în Georgia „gândirea” strategică a nepotului bucătarului lui Lenin şi Stalin a fost degetul pe trăgaci şi înainte!, oricâte cadavre, de ruşi sau inamici, s-au stivuit în urmă. Sub mandatul lui au fost omorâţi pe capete ziarişti, în frunte cu Anna Politkovskaia, precum şi kaghebişti defectori, ca Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu. A fost în mod constant de partea totalitarismelor sălbatice din Coreea de Nord, Siria sau Iran, Rusia însăşi fiind împinsă înapoi spre autocraţie şi reprimarea opoziţiei.

Tânărul Obama a fost mai întâi un boem consumator de alcool şi „iarbă” „ca să nu mă întreb cine eram”. Apoi, a devenit activist pentru drepturile celor săraci şi defavorizaţi, s-a ocupat ani în şir de cazuri de discriminare şi încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Este doctor în Drept magna cum laude al Universităţii Harvard, fără ca nimeni să-i conteste titlul. A predat mai bine de 10 ani drept constituţional la Universitatea din Chicago.

Intelectual raţionalist şi democrat pursânge, a căutat întotdeauna, în politica internă şi internaţională, soluţii legale, corecte, conciliante, acceptând recurgerea la forţă doar în cazuri de provocare extremă. Este, după părerea mea de român, un caz rar de bun simţ, bună intenţie şi viziune îndreptată spre progresul omenirii în politica mondială.

Pentru mine, putere adevărată, bună, umană înseamnă Obama, niciodată Putin. Puterea lui Putin nu poate aduce nimic bun până la urmă, nici pentru ruşi, nici pentru fanii lui americani, nici pentru acei românaşi care rânjesc mulţumiţi la o bere: „Putin are 3-0 la Obama şi-i mai dă...”.

Totuşi, există o privinţă în care Putin are dreptate: moştenirea lăsată de G.W. Bush lui Obama – Kosovo. Rusia şi-a luat „Sfânta” Crimee înapoi, călcând în cizme legislaţia internaţională, America a smuls Kosovo din inima Serbiei, călcându-i pe sârbi, mai elegant, cu avionul.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Răspunde
20-03-2014, 12:47,
#19
RE: Criza din Ucraina
Ca sa-i putem intelege mai bine pe rusi:
http://blogpost.timpul.md/2014/03/17/amenintarea-rusa/

Multe din cele citite aici le-am simtit pe pielea mea cand m-am dus in Rusia.
Răspunde
24-03-2014, 23:40,
#20
RE: Criza din Ucraina
Citat:Digipedia - „Putin, Rusia și Vestul”

http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Dig...+si+Vestul

Un documentar interesant.
Răspunde


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)