Justiția română
30-10-2014, 11:22,
#4
RE: Justiția română
Nu au nici o jena sa admita ca vor sa puna botnita presei si procurorilor care ii cara pe ei in catuse , sa le puan la randul lor catuse fiindca apar stenograme si informatii care le-ar vrea "confidentiale" . Chiar si cu riscul compromiterii unui dosar din cauza divulgarii unor elemente din el miza este mult mai importanta , ei, gunoaiele, hotii , care pretind ca sunt imaculati trebuie expusi public in toata mizeria lor si cu tot putregaiul lor .

http://www.tolo.ro/2014/10/29/in-aparare...tor-ponta/

În apărarea surselor și în atenția lui Victor Ponta

UPDATE: Guvernul comunică la 22:30, într-o întorsătură de situație, că avizul a fost, de fapt, negativ. Dacă nu e nici o problemă, hai să vedem stenograma ședinței de Guvern, că n-are de ce să fie secret ce discută administratorii unei țări despre modificarea unei legi! Cronologia serii e pe Hotnews.
”Pentru combaterea corupției, toți cetățenii trebuie să se implice. Ziariștii trebuie să rămînă și ei vigilenți pentru ca procurorii să implementeze legea transparent și eficient și pentru a ne asigura că nimeni nu e mai presus de lege”
Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA, București, 9 septembrie 2014
În timp ce Guvernul a avizat azi o schimbare de lege care incriminează sursele și pe jurnaliști, patru judecători și un avocat din România publică o carte în care arată cum nici un guvern din UE nu a cîștigat nici un caz la CEDO cînd a vrut să deconspire sursele ziariștilor!
Imaginile cu Hrebenciuc, Cocoș și ceilalți s-au întrerupt brusc acum cîteva clipe.
Pe ecrane apare Victor Ponta. E înțolit în tradiționalul costum închis la culoare. Lîngă el, ca un sfetnic aureolat de secrete sobre, se ghicește jumătate din figura lui Liviu Dragnea. Puțin mai în spate stă Gabi Firea. Și mai în spate, un ficus.
Totul e live pe Antena 3, de la Palatul Copiilor.
Reportera întinde microfonul. Premierul este întrebat cum comentează faptul că azi, 29 octombrie 2014, cabinetul a avizat pozitiv o schimbare de lege care pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani ”orice cetățean care dezvăluie informații care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”.
”Păi dumneavoastră publicați lucruri din surse ilegale?”, întreabă Victor Ponta, zîmbind. Reportera tace.
Fostul procuror simte gustul sîngelui proaspăt. ”Dacă faceți lucruri ilegale nu puteți avea pretenția să nu plătiți”, zice prim-ministrul. ”Asta faceți?”, mustăcește el.
Nasol moment pentru noi, ziariștii! Sau poate că nu.
Pentru că da, asta facem! Publicăm lucruri care n-ar trebui să se afle în posesia noastră. Folosim surse licite sau ilicite și, ghiciți ce, domnule Victor Ponta, ar trebui nu doar să nu ne băgați la închisoare pe noi sau pe surse, ci să acceptați că acest lucru e parte a unui bine mai mare decît oricare dintre noi.
Nu e nici o glumă. Ca șef al Guvernului și, mai ales, în calitate de candidat la președinție nu numai că e complet anapoda să vă ocupați cu vînătoarea de surse, dar e și împotriva legislației europene și împotriva jurisprudenței naționale și europene.
Cartea asta a venit pe șut, cum se zice în fotbal, că tot ați anunțat azi că veți introduce o oră de fotbal în școli. Fotbal și arestări în aceeași ședință de guvern.
Judecătorii Vasile Bozeșan, Dragoș Călin, Florin Mihăiță, Ionuț Militaru și avocatul Dorin Pană au publicat recent un volum intitulat ”Limitele libertății de exprimare. Politicieni, jurnaliști, magistrați”.
Capitolul ”Protejarea surselor jurnalistice” are 10 cazuri. Pe site-ul CEDO sînt multe altele. Indiferent de țară, de perioadă, de circumstanțele concrete, statele au pierdut în fața Curții ori de cîte ori au căutat să dezvăluie sursa ziariștilor.
Unele Parchete mai nervoase din fire le-au confiscat laptopurile reporterilor. Altele au acuzat un jurnalist neamț că a corupt un funcționar OLAF ca să primească documente confidențiale. Iar în Belgia un judecător de instrucție din Liege a pus să se scotocească mașinile ziariștilor care aveau drept sursă pe un procuror de la Curtea de Apel.
Rezultatul? Au pierdut unii întîi în instanțele naționale și, fără excepție, la CEDO!
De ce?
”Arestarea unui jurnalist pentru a-l determina să-și dezvăluie identitatea sursei este disproporționată și descurajează persoanele care au informații despre ilegalități în a le împărtăși presei.”
”Consecințele se răsfrîng asupra ziaristului a cărui reputație poate fi afectată negativ în ochii viitoarelor potențiale surse, precum și asupra membrilor publicului, care au interes de a primi informațiile comunicate prin surse anonime și care sînt, ei înșiși, surse potențiale.”
”Curtea a apreciat că protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale pentru libertatea presei.”
”Fără această protecție, sursele pot fi împiedicate să asiste presa în informarea publicului, putînd fi afectată abilitatea presei de a furniza date de încredere și precise.”
(Cazul Voskuil contra Olandei, 2007)
”Curtea a subliniat că dreptul jurnaliștilor de a-și tăinui sursele nu era un simplu privilegiu acordat sau retras în funcție de liceitatea surselor, ci un veritabil atribut al dreptului publicului la informare.”
”Protecția surselor jurnalistice este una dintre pietrele de bază ale libertății presei. Fără această protecție, sursele jurnalistice pot să fie descurajate să ajute presa să informeze publicul, iar rolul presei de cîine de pază ar scădea dramatic.”
(Cazul Ressiot și alții contra Franței, 2012)
”Curtea subliniază importanța reportajelor realizate despre procedurile penale pentru informarea publicului și ca să permită acestuia să-și exerseze dreptul de supraveghere cu privire la funcționarea justiției penale”
(Cazul Dupuis și alții contra Franței, 2007)
Putem continua pînă dimineață. Sînt zeci de astfel de cazuri și de motivații care par incredibile pentru mentalitatea românească. Ghinion pentru politicieni, sîntem în Europa!
Așa că, atît pentru Victor Ponta, dar și pentru Traian Băsescu, cel care bătea apropouri amenințătoare la TV în legătură cu discuțiile dintre un ziarist și procurori, mesajul meu este următorul: dacă aș putea să rostogolesc pe scările DNA un dulap de ăla de pe vremea lui Pazvante plin cu dosare, mai ales cazurile care întîrzie de ani de zile, l-aș muta în redacție cu ghivecele de flori de pe el, cu tot!
Și apoi aș aștepta, împreună cu avocați, să ne ridicați și să vedem ce spune judecătorul. Este secretul cercetării penale mai puternic decît interesul public de a monitoriza cercetarea penală? E normal să se incrimineze ceea ce articolul 10 din Convenția Europeană numește ”libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice”?
După cum scriu în carte și cei cinci autori, ”protecția surselor nu este, desigur, una absolută”. Statul are dreptul de a-și apăra secretele. Dar nu descurajîndu-i pe cei care dețin informații confidențiale cu pedepse mai mari decît cele pe care le riscă oamenii corupți.
Pentru că nu ne pasă doar de noi, ci și de cei care-și asumă riscul de a ne povesti lucruri. După modificările din lege, dacă ești funcționar public mai bine furi statul decît să-l dezvălui pe unul care abuzează de funcția sa!
Nicăieri în Europa, în interval de cîteva săptămîni, președintele în exercițiu și principalul candidat creditat să-i fie succesor nu s-au ocupat de sursele jurnaliștilor cu atîta ostilitate. Sînt ei adversari politici, dar, cînd e vorba de presă, se enervează cam la fel.
”Curtea hotărăște că nu poate prevala asupra dreptului jurnaliștilor de a-și proteja sursele nici măcar scopul autorităților de a e elimina pericolul unei noi viitoare dezvăluiri a informațiilor confidențiale”… Singura certitudine după seara de duminică… A doua zi vom rămîne tot europeni.
După aceea depinde de noi.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Răspunde


Mesaje în acest subiect
Justiția română - de Kidu - 08-08-2014, 16:25
RE: Justiția română - de Miki - 08-08-2014, 17:13
RE: Justiția română - de Redpunk_one - 13-09-2014, 11:57
RE: Justiția română - de Redpunk_one - 30-10-2014, 11:22
RE: Justiția română - de I 929 - 30-10-2014, 17:23
RE: Justiția română - de micutu - 30-10-2014, 17:47
RE: Justiția română - de Kidu - 31-10-2014, 1:08
RE: Justiția română - de Miki - 10-12-2014, 13:49
RE: Justiția română - de Redpunk_one - 14-01-2015, 23:19
RE: Justiția română - de Redpunk_one - 16-04-2015, 10:25
RE: Justiția română - de Marius Titulescu - 28-11-2017, 15:17

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)