Diverse
18-03-2018, 17:26,
#29
RE: Diverse
4 septembrie 2015http://www.aradon.ro/o-noua-poveste-cu-m...ii/1569165

Povestea amplasării Monumentului Marii Uniri la Arad pare că nu mai are sfârşit. Au trecut ani de zile de când aşteptăm finalizarea monumentalei lucrări. În tot acest timp, „Jurnal arădean” şi „Aradon” au urmărit care este stadiul în realizarea acesteia. Şi informaţiile pe care le-am primit, şi vi le-am oferit, au fost fie mai optimiste, fie de-a dreptul descurajatoare.

Uite monumentul, nu e monumentul
„Sculptorul care ar trebui să livreze opera de artă este de negăsit, timp în care piesele monumentului au rămas unde au fost fabricate: în China”, scriam în 8 octombrie 2013. La doar o lună, pe 4 noiembrie 2013, arătam că „Ministerul Culturii a informat Primăria Arad că îl dă în judecată pe Florin Codre”. Şi „oficialii speră că artistul va livra lucrarea sau va da banii înapoi”.
Nu se întâmplă nimic din toate acestea şi, cum arătam în 24 iulie 2014, „sculptorul Florin Codre spune că monumentul Marii Uniri e pe drum, că va ajunge în ţară în august şi blamează Ministerul Culturii pentru atitudinea sa”.
Plin de optimism, în 3 august 2014, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad, declara: „Anunţăm cu deosebită plăcere că prima parte a Monumentului Marii Uniri de la 1918, care va fi amplasat la Arad, a ajuns, zilele trecute, în portul Constanţa, lucru confirmat atât de Ministerul Culturii, cât şi de Primăria Arad. În urma discuţiilor purtate cu sculptorul Florin Codre, am aflat că cel de-al doilea transport cu piese din monument a fost încărcat în China pe vapor în data de 3 iulie, în trei containere, care urmează să sosească, în portul Constanţa, în perioada 15-20 august 2014. Aşteptăm sosirea celui de-al doilea transport şi stabilirea şantierului la Arad, precum şi planurile de amenajare a Monumentului Marii Uniri de la 1918”
Nu trece mult (scriam pe 14 august) şi „Sculptorul Florin Codre spune că, din cauza amânărilor şi problemelor create de minister, câteva dintre piesele lucrării s-au deteriorat şi au fost refăcute”.
Mai apoi, consemnam pe 6 octombrie 2014, „Ministrul Culturii susţine că Monumentul Marii Uniri ar putea ajunge în această lună la Arad”. Iar Primăria, după cum declara purtătoarea de cuvânt Corina Drăghici, „are deja un contract semnat la fel şi documentaţiile tehnice pentru partea de fundaţie a monumentului. S-a pregătit deja tot ce ţine de procedură. Urmează partea de autorizare a lucrărilor în momentul în care monumentul ajunge la Arad. În ultimii 3-4 ani s-au prevăzut în buget în fiecare an banii necesari pentru partea de construcţie”.
Mai trecem peste o sărbătoare a Marii Uniri tot fără Monument în Arad şi aflăm, la începutul acestui an (16 februarie) că…„Curtea de Conturi a costatat, la Ministerul Culturii, plăți fără documente justificative pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Arad. Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri și deficiențe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrări în evidența contabilă și inventarierea patrimoniului, dar și plăti fără documente justificative pentru realizarea Monumentului Marii Uniri, ce așteaptă (de multă vreme) să fie ridicat la Arad”. Conform Curții, „situațiile financiare, încheiate la 31 decembrie 2013, evidențiază un debit de 10.000.000 lei, reprezentând sume achitate în avans artistului plastic Florin Codre, în perioada 2008-2010, pentru realizarea acestei lucrări monumentale dedicată Marii Uniri de la 1918”.

Codre mai vrea bani
Nu ştim dacă Florin Codre a păţit ceva în urma constatării Curţii de Conturi dar aflăm acum că președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, s-ar fi întâlnit de curând cu sculptorul la Paris (unde acesta trăieşte bine merci) şi artistul ar fi promis că vine luna aceasta la Arad. Dar nu cu lucrarea (care cine mai ştie pe unde o fi?) ci să mai ceară ceva bani (aşa vreo 150.000 de euro) pentru a transporta piesele monumentului până în urbea noastră. Nu ştim dacă „maestrul” va veni, dar aproape sigur nu vom sărbători nici anul acesta Marea Unire lângă monumentul mult visat. Oricum dacă mai aflăm câte ceva vă vom informa cum am făcut-o şi până acum.

8 august 2016 http://www.aradon.ro/monumentul-marii-un...17/1676733

După ani de tergiversări, mai ales din partea sculptorului Florin Codre, municipalitatea arădeană face pași concreți în vederea instalării Monumentului Marii Uniri pe Lacul Pădurice. Consiliul Local a aprobat, încă din luna aprilie, forma de protocol încheiat între Primăria Arad și Ministerul Culturii în vederea amplasării Monumentului Marii Uniri. Documentul pune accent pe responsabilitățile în acest caz, părțile convenind și asupra amenajării zonei Lacului Pădurice. „Autorul Florin Codre va suporta cheltuielile de amplasare, realizarea bazei, inclusiv sistemul de prindere a monumentului”, se arată în protocol, însă nu există nicio garanție că sculptorul va face asta, pentru că de ani de zile amână transportatea la Arad a pieselor monumentului, sub diverse pretexte.

Pe de altă parte, municipalitatea s-a angajat să finanțeze lucrările de amenajare a zonei unde urmează să fie amplasat monumentul, constând în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi a iluminatului arhitectural.

De altfel, în acest scop, Consiliul Local a aprobat în fiecare an un buget de aproximativ 3.000.000 de lei, dar banii nu au fost cheltuiți pentru că nu exista garanția că la finalul lucrărilor artistul Florin Codre va apărea cu monumentul, având în vedere că acesta era în proces cu Ministerul Culturii.

Licitație în pregătire
Primarul Gheorghe Falcă a declarat, pentru Jurnal Arădean/Aradon, că au fost începute procedurile în vederea lansării licitației publice pentru lucrările de amenajare a lacului. „Cel mai probabil, licitația va fi lansată în toamnă, pentru că în acest moment mai lipsesc unele documente necesare pentru publicarea pe SEAP, iar lucrările ar urma să înceapă în primăvară”, a spus Falcă. Conform edilului, la 1 Decembrie 2017, cu un an înainte de Centenarul Unirii, monumentul va fi dezvelit în cadrul unui eveniment de mari proporții, la care vor asista oficiali de la București. „Dacă totul decurge bine, vom avea monumentul anul viitor. Ministerul Culturii, care a contractat această lucrare artistică, ne-a dat asigurări că monumentul va fi adus la Arad când fundațiile sunt realizate”, a adăugat primarul.

Sculptorul, de negăsit
Am încercat din nou să luăm legătura cu sculptorul Florin Codre, pentru a ne spune care sunt planurile sale legate de monument, pentru că acestea nu au coincis până acum cu cele ale autorităților. Artistul nu este însă de găsit, astfel că autoritățile nu pot decât să spere că acesta își va respecta angajamentele asumate față de Ministerul Culturii în cadrul contractului în valoare de 10 milioane de lei, care stipulează că inclusiv transportul și montarea pieselor monumentului intră în obligațiile sculptorului, exitând și o decizie judecătorească definitivă în acest sens.

Atac la Falcă
În luna martie, Florin Codre îl ataca pe primarul Falcă. Întrebat de Jurnal Arădean/Aradon când va aduce piesele lucrării în oraș, sculptorul nu a putut oferi un termen și a invocat „organizații secrete ungare” care i-ar distruge lucrarea, acuzându-l și pe primar că nu ar vrea ca acest monument să fie amplasat în oraș pentru a nu pierde voturile maghiarilor. „Dacă eu pun monumentul ăsta acolo, Falcă nu o să mai fie primar pentru că ungurii nu îl mai votează. De asta Falcă m-a sabotat de la început”, acuza artistul. El criticase dur și amplasamentul: „Falcă vrea să punem monumentul peste o baltă împuțită plină de kitsch-uri. E lucrarea vieții mele, în care am pus multă inimă, pasiune. Este o nouă filozofie a coloanei infinitului, ceva nou în sculptura mondială, dar au ajuns să își bată joc de ea Falcă și Kelemen (Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii – n.r.)”.

11 august 2017 http://www.aradon.ro/monumentul-unirii-v...ei/1880751

E aproape sigur: Monumentul Marii Uniri de la 1918, aparţinând sculptorului Florin Codre, va fi amplasat în Piaţa Catedralei din Arad. Amplasamentul a fost stabilit, în cele din urmă, de către Ministerul Culturii şi artist, în urma vizitei efectuate, luna trecută, la Arad, spun mai marii Primăriei Arad. Atunci au fost studiate şi analizate mai multe posibile locaţii pentru amplasarea Monumentului: lacul de la Pădurice, zona Consiliului Judeţean, în faţa Palatului Administrativ, Piaţa Catedralei. Opţiunea sculptorului şi a ministerului pentru Piaţa Catedralei ar putea avea legătură cu faptul că pentru această zonă există deja un PUZ (adoptat în unanimitate, în legislatura trecută a CLM) care prevede amenajarea spaţiului din jurul Vechii Catedrale ca piaţă publică.

Poate ar trebui reamintit aici şi faptul că Municipalitatea a lansat în luna februarie a acestui an ideea amplasării Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei, însă s-a lovit de reacţia virulentă a pieţarilor, care a fost rapid exploatată politic de către PSD, social-democraţii arădeni alăturându-se nemulţumirilor celor din Piaţa Catedralei şi susţinându-le cauza în spaţiul public. Ironic, acum, Ministerul Culturii – din Guvernul PSD! – propune, spun cei de la Primărie, acelaşi amplasament pentru Monumentul Marii Uniri de la 1918: Piaţa Catedralei.

Urmează şedinţa CLM

Viceprimarul Călin Bibarţ ne oferă mai multe detalii: „În 2 august am primit o adresă de la Ministerul Culturii, referitor la Monumentul Marii Uniri, în care ni se solicită hotărâre de consiliu pe noul amplasament, respectiv Piaţa Catedralei Vechi. Am participat la discuţiile care au fost la Arad cu ocazia vizitei secretarului de stat şi a sculptorului, care au optat pentru acea locaţie. Avem nevoie de o hotărâre de consiliu, am convocat şedinţa săptămâna viitoare, în 17 august. M-aş bucura să avem o unanimitate măcar pe problemele foarte serioase ale Municipalităţii, ale Aradului, ale istoriei Aradului. În acea locaţie, în mandatul trecut, toţi consilierii din tot spectrul politic au votat pentru amenajarea spaţiului din jurul Catedralei Vechi ca o piaţă publică, nu ca piaţă de zarzavaturi sau alte spaţii comerciale. Acum, având acest Plan Urbanistic Zonal, având dorinţa sculptorului şi a Ministerului Culturii, din punctul nostru de vedere nu e nicio problemă ca acel monument să fie amplasat de către Ministerul Culturii acolo. Aştept votul consilierilor şi, evident, o cât mai rapidă evoluţie a lucrurilor astfel încât Aradul să fie respectat printr-un monument pe care îl merită. Inclusiv ministerul accentuează că timpul e destul de strâns, motivând graba pentru a da această hotărâre de consiliu.”

27 februarie 2018 https://specialarad.ro/doua-variante-fin...e-propuse/

S-a hotărât, în sfârșit! Cei drept, mai urmează să se aleagă una dintre cele două variante, dar sunt două propuneri (cel mai probabil, finale) pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad. Au mai rămas doar nouă luni ca să și fie pus la loc de cinste.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a primit astăzi vizita delegaţiei Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale compusă din inspectorul guvernamental, Adrian Nicolaescu şi consilierul ministrului culturii, arhitectul Gheorghe Pătraşcu.

Întrevederea de la Primăria Municipiului Arad a fost urmată de o discuţie cu Prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea în cadrul căreia s-au prezentat paşii ce urmează să fie parcurşi în vederea amplasării la Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918.

În cadrul vizitei efectuate la Arad, cei doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii au identificat două posibile locaţii pentru amplasarea monumentului: una dintre acestea este Piaţa Revoluţiei, pe actualul amplasamet al Monumentului Eroilor (în fața Primăriei), iar cea de a doua este în apropierea Consiliului Judeţean Arad, cel mai probabil locul propus de președintele Camerei de Comerț, arhitectul Gheorghe Seculici, în locul atelierelor Uniunii Artiștilor Plastici. Decizia finală aparţine Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

„Estimăm că în cel mult două săptămâni vom primi această solicitare. În luna martie vom aproba în Consiliul Local Municipal noua locaţie. Apoi printr-o Hotărâre de Guvern sau printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să ne încadreze în Legea Centenarului se vor aloca bani pentru finanţarea fundaţiei. Realizarea acesteia va reveni fie Primăriei Municipiului Arad, fie sculptorului Florin Codre. Următorul pas este obţinerea tuturor autorizaţiilor. Primăria va rebui să amenajeze spaţiul unde va fi amplasat monumentul. Urmează transportul şi depozitarea monumentului, executarea fundaţiei, recepţia acesteia, montarea monumentului şi recepţia finală. Până în luna noiembrie monumentul ar trebui să fie amplasat”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Ultimul pas este transferul Monumentului Marii Uniri de la 1918 către Primăria Municipiului Arad.

2 martie 2018 https://specialarad.ro/monumentul-unirii...otesteaza/

La o dezbatere convocată de prefectul județului, la care au fost invitați primarul, reprezentanții CJA și revoluționarii arădeni, s-a discutat despre amplasarea cât mai urgentă a Monumentului Marii Uniri la Arad. Sunt în plan două locuri pentru amplasare, în fața Primăriei și lângă sediul Consiliul Județean Arad, dar planul se oprește aici, deocamdată. Reprezentantul revoluționarilor arădeni spune că aceștia nu sunt de acord în niciun caz cu înlocuirea Monumentului Eroilor Revoluției cu cel al Marii Uniri.

Ministerul Culturii și Identității Naționale, printr-o adresă semnată de Ministrul Lucian Romașcanu, în data de 25 ianuarie, le-a solicitat primarului Aradului, Gheorghe Falcă, și reprezentanților Consiliului Local Municipal Arad, ca în decurs de 60 de zile să efectueze pași concreți pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri pe raza municipiului Arad și a face posibilă inaugurarea sa în cursul acestui an, în caz contrar, Ministerul Culturii văzându-se nevoit să schimbe beneficiarul final al monumentului cu o altă localitate de pe teritoriul României.

De asemenea, Ministerul Culturii a mai solicitat: data la care Primăria Arad estimează că poate demara lucrările pentru amenajarea zonei în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri; data la care Primăria Arad estimează că vor fi finalizate lucrările pentru amenajarea zonei în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri, respectiv planurile detaliate ale lucrărilor ce urmează a fi efectuate.

În cursul acestei săptămâni, la Arad au sosit doi reprezentanți ai Ministerului Culturii – inspectorul guvernamental Adrian Nicolaescu și consilierul Ministrului Culturii, arhitectul Gheorghe Pătrașcu – special pentru a discuta despre amplasarea cea mai potrivită, în municipiu, a Monumentului Marii Uniri. Ca atare, Primarul Municipiului Arad le-a indicat celor doi, în cadrul unei vizite în teren, două potențiale amplasamente. Primul, în faţa Palatului Administrativ, pe locul actualului monument al Eroilor Revoluţiei și al doilea, lângă lacul Pădurice, între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa De Cultură a Sindicatelor, ajungându-se însă la concluzia că pentru ocuparea perimetrului din fața Palatului Administrativ este nevoie de acordul Asociației Revoluționarilor arădeni, reprezentanții Ministerului Culturii opinând că este neceară o ședință comună cu aceștia, pentru a fi consultați cu privire la disponibilitatea ca monumentul să fie mutat în altă zonă.

Ca atare, în cursul zilei de ieri, Prefectului Județului Arad, Florentina Horgea, i-a convocat la o întâlnire pe această temă pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pe președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Arad, Gheorghe Seculici, pe reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad, Attila Duka, pe decanul Facultății de Științe Umaniste și Administrative din cadrul Universității „Vasile Goldiș”, Marius Grec, la ședință luând parte și Subprefectul Județului Arad, Vasilică Damian.

Onorat că revoluționarii arădeni sunt consultați cu privire la amplasarea Monumentului Marii Uniri, Attila Duka a opinat că „mutarea Monumentului Eroilor Revoluției din 1989 este de neconceput, atâta timp cât Piața Revoluției este tocmai locul unde au murit oameni în 1989, este locul unde s-a vărsat sânge pentru libertate și dacă nu era Revoluția, nu puteam vorbi astăzi nici de Marea Unire, nici de Ziua Națională a României. Această Piață, pentru arădeni, reprezintă tocmai locul unde s-a născut libertatea și nu vom îngădui ca acest Monument al celor căzuți să ajungă în altă parte a orașului!”

Până în momentul de față, terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa De Cultură a Sindicatelor rămâne varianta cea mai viabilă, perimetrul respectiv permițând, ulterior, și amenajarea unui parc care să găzduiască monumentul şi care să ofere un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea unor manifestări.




Deja parca ii un deja vu... monumentul , pasajul, stadionul si cate alte lucruri pe langa. In loc sa sarbatorim cum se cade 100 de ani de la Unirea Principatelor , stam si cautam solutii de avarie la un monument ce trebuia montat de mult. Planificarea si lipsa de viziune lasa de dorit in Arad si riscam compromiterea pe multi ani fara un obiectiv clar.
Răspunde


Mesaje în acest subiect
Diverse - de I 929 - 26-01-2015, 23:45
RE: Diverse - de Kidu - 22-09-2015, 7:57
RE: Diverse - de cip_leo - 22-09-2015, 13:23
RE: Diverse - de Redpunk_one - 22-09-2015, 13:30
RE: Diverse - de Crishu - 18-10-2015, 3:15
RE: Diverse - de RedNeck - 28-10-2015, 19:24
RE: Diverse - de Crishu - 30-10-2015, 15:37
RE: Diverse - de Redpunk_one - 03-11-2015, 19:31
RE: Diverse - de Kidu - 13-11-2015, 19:06
RE: Diverse - de I 929 - 14-11-2015, 1:06
RE: Diverse - de dedei - 14-11-2015, 15:27
RE: Diverse - de Kidu - 14-11-2015, 14:48
RE: Diverse - de Xtreme - 14-11-2015, 14:57
RE: Diverse - de Kidu - 15-11-2015, 6:15
RE: Diverse - de Kidu - 04-12-2015, 10:27
RE: Diverse - de Redpunk_one - 21-04-2016, 13:26
RE: Diverse - de Redpunk_one - 16-05-2016, 23:14
RE: Diverse - de RedNeck - 16-09-2016, 18:40
RE: Diverse - de I 929 - 13-03-2017, 23:13
RE: Diverse - de I 929 - 23-03-2017, 18:25
RE: Diverse - de Crishu - 23-03-2017, 23:59
RE: Diverse - de Indianredskin - 24-03-2017, 0:46
RE: Diverse - de Redpunk_one - 24-03-2017, 11:05
RE: Diverse - de Kidu - 24-03-2017, 11:14
RE: Diverse - de Giuliano - 24-03-2017, 19:48
RE: Diverse - de Crishu - 15-04-2017, 19:36
RE: Diverse - de cristi b - 11-12-2017, 22:56
RE: Diverse - de Kidu - 12-12-2017, 10:04
RE: Diverse - de Crishu - 18-03-2018, 17:26
RE: Diverse - de Kidu - 19-03-2018, 20:28
RE: Diverse - de Crishu - 22-09-2018, 18:06
RE: Diverse - de Kidu - 01-11-2018, 10:16
RE: Diverse - de RedNeck - 01-11-2018, 17:42
RE: Diverse - de Old UlTrA - 01-11-2018, 17:58
RE: Diverse - de RedNeck - 06-03-2020, 21:41
RE: Diverse - de Kidu - 09-03-2020, 9:11

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)