Istorii, întâmplări, amintiri
12-01-2017, 21:16,
#6
RE: Istorii, întâmplări, amintiri
Nu ştiu dacă e topicul cel mai potrivit, dacă adminii sunt mai inspiraţi, îl pot muta:

"A opta minune a lumii, UTA o elimina pe Feyenoord

Jucatorii de la UTA parasesc cu capul plecat terenul Legiei Varsovia. Gheorghe Gornea, Stefan Bakos, Ladislau Brosovschi, Iosif Lereter sau Flavius Domide, campioni ai Romaniei, tocmai primisera un dus rece, polonezii castigand cu 8-0. Nimeni nu se gandea ca peste mai putin de un an vor produce una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului romanesc, putem spune chiar mondial.



8 goluri in 34 de minute

Ultima etapa a sezonului 1968-69, UTA Arad si Dinamo Bucuresti se lupta pentru castigarea campionatului. Doar un singur punct despartea cele doua echipe, aradenii fiind pe primul loc cu 36 de puncte si urmand sa se deplaseze la U Cluj. Dinamo avea si ea o deplasare, la Universitatea Craiova, insa daca UTA castiga pe Stadionul Municipal din Cluj, rezultatul din Banie nu mai conta. La sfarsitul celor 90 de minute, aradenii sarbatoresc al cincilea titlu din istoria clubului. Dinamo pierduse, 1-0, cu U Craiova, in timp ce UTA castigase cu 2-0.

uta3-campioanaPentru aradeni urma participarea in Cupa Campionilor Europeni, acestia mai jucand pana atunci doar in Cupa Balcanica, in sezonul 1966-67, dar fara prea mult succes. UTA castigase doar un singur meci in faza grupelor, in fata lui Fenerbahce, pierzand toate celelalte cinci. Sortii le-au harazit ca adversar, in Cupa Campionilor Europeni, pe campioana Poloniei, Legia Varsovia.

Mansa tur s-a jucat pe 17 septembrie 1969, la Arad. UTA era in forma in campionat, cu trei victorii, un egal si o infrangere. In fata a peste 12.000 de spectatori, Flavius Domide deschide scorul, la opt minute de la fluierul de inceput al arbitrului Paul Schiller. Polonezii, antrenati de Edmund Zientara, au intors scorul dupa pauza, prin golurile lui Zygmunt si Gadocha. 2-1 pentru Legia Varsovia si calificarea in turul doi era compromisa pentru UTA.

coco-dumitrescuDoua saptamani mai tarziu se joaca returul, iar scorul de la pauza nu prevestea deloc dezastrul din a doua repriza. Legia si UTA erau la egalitate, 0-0, si aradenii aveau sperante, mai ales ca Domide ratase o ocazie mare in startul celei de-a doua reprize. Bernard Blaut deschide scorul in minutul 51 si de aici incepe dezastrul. UTA primeste alte sase goluri, chiar daca Nicolae Dumitrescu (foto) a incercat sa evite ca scorul sa ia proportii prin schimbarea lui Gheorghe Gornea cu Emeric Moricz, acesta din urma primind trei dintre cele opt goluri.

Infrangerea nu a picat bine si pe 3 octombrie, intr-o sedinta a Biroului FRF, UTA si Rapidul, giulestenii fusesera eliminati de Vitoria Setubal cu scorul general de 7-2, primeau un avertisment din partea conducerii, dar le era si interzis sa joace meciuri internationale timp de un an. Pana la urma se revine asupra deciziei si UTA va avea dreptul sa joace in cupele europene in urmatorul sezon.



Aradenii isi apara titlul cu succes

Dupa esecul usturator de la Varsovia, UTA s-a concentrat in continuare pe lupta din campionat, insa infrangerea nu putea sa nu aiba urmari. Aradenii reusesc doar un rezultat de egalitate cu Petrolul Ploiesti, urmate de doua infrangeri severe, 4-1 cu U Craiova si 6-0 cu Dinamo. Echipa ajunsese pe locul 10, la cinci puncte de liderul campionatului, Dinamo. La sfarsitul turului, UTA ocupa locul 5, dar tot este departe de a-si apara trofeul castigat.

uta
UTA Arad in sezonul 1969-70
Rezultatele nu erau deloc constante, jucatorii lui Nicolae Dumitrescu castigau acasa, dar pierdeau in deplasare, nu era nici un pic de constanta. Urcusul vine odata cu victoria in fata Stelei, inaintea acestui meci, UTA se afla la sase puncte de Rapid. Urmeaza o serie de opt victorii consecutive, printre invinse numarandu-se Rapid, U Craiova sau Dinamo, echipe cu pretentii la titlu. Aradenii urca pe primul loc dupa aceasta serie si nu vor mai parasi aceasta pozitie pana la finalul campionatului.

Pe 19 iulie 1970 se joaca penultima etapa a campionatului, UTA avea doua puncte avans fata de Rapid. Aradenii primesc vizita Steagului Rosu Brasov, in timp ce giulestenii se deplasau la Constanta. UTA castiga cu 3-1, golurile fiind marcate de Domide-dubla si Axente, in timp ce rapidistii pierd cu 3-0. Al saselea titlu de campioana a Romaniei popsea in vitrina clubului din vestul tarii. Otto Dembrovschi si Flavius Domide fusesera golgeterii echipei, cu 15, respectiv 11 goluri marcate, primul reusind sa marcheze toate golurile doar in returul campionatului.



A opta minune a lumii

Tragerea la sorti pentru primul tur din Cupa Campionilor Europeni, editia 1970-71, avusese loc cand inca nu se cunoastea campioana Romaniei, cea care urma sa intalneasca pe Feyenoord, castigatoarea en-titre a trofeului. Ernst Happel ar fi preferat sa joace impotriva Rapidului, pentru a evita o deplasare de 500 de kilometri in plus pana la Arad. Pe 20 iulie 1970, in ziarul “Het Vrije Volk” aparea o prima descriere a echipei, Gheorghe Gornea, Otto Dembrovschi Flavius Domide si Iosif Lereter fiind considerati cei mai buni jucatori ai aradenilor.

uta-pe-aeroport
Jucatorii aradeni pe aeroportul din Rotterdam
Pana la dubla din luna septembrie, Feyenoord mai avea de disputat finala Cupei Intercontinentale. Olandezii au jucat pe 26 august, la Buenos Aires, impotriva lui Estudiantes, meciul terminandu-se la egalitate, 2-2. Doua saptamani mai tarziu, pe 9 septembrie, van Daele marca singurul gol al meciului si Feyenoord cucerea Cupa Intercontinentala.

Dupa vizita argentinienilor a venit randul aradenilor, UTA fiind vazuta ca victima sigura. “Ne-au luat la misto cand au vazut cum eram imbracati. Au vrut sa ne dea echipament din cap pana in picioare”, isi aminteste Gavrila Birau de zilele premergatoare meciului de la Rotterdam.

dumitrescu-golPutin peste 57.000 de olandezi au venit, pe 16 septembrie, pentru a vedea un festival de goluri, sau cel putin asta asteptau ei. Primii care au marcat, contrar asteptarilor, au fost aradenii. Mircea Axente a trimis in careu, unde Florian Dumitrescu a inscris (foto), in minutul 15, cu o lovitura de cap, chiar daca era inconjurat de Theo van Duivenbode si Marinus Israel. Olandezii au inceput sa atace in valuri si dupa zece minute, Wilhelmus Jansen a egalat. In rest, Feyenoord a atacat in van, Gheorghe Gornea sau apararea aradenilor respingand pe rand orice atac. Suporterilor nu le venea sa creada, dar micuta echipa din Arad pleca de la Rotterdam cu un rezultat mare.

Returul s-a jucat dupa doua saptamani, iar olandezii i-au privit de sus din nou pe aradeni. “O calificare a romanilor in dauna noastra ar echivala cu a opta minune a lumii.”, asta declara Ernst Happel inainte de meciul de la Arad. Cu putin timp inainte de meciul retur, cativa oficiali ai lui Feyenoord au venit sa inspecteze stadionul si s-au declarat surprinsi de cat de mic este stadionul. “Asta este stadionul de antrenament, cel mare este in reparatii”, au spus cei care ii insoteau pe olandezi.

uta-feyenoordA fost plin de suporteri aradeni pe 30 septembrie, cand s-a jucat meciul retur. Numarul biletelor a fost suplimentat, aducandu-se la arena scaune, fanii stand chiar si in spatele celor doua porti. Elevii lui Happel au atacat in valuri, dar reduta lui UTA nu s-a dat batuta. Aradenii jucau de la egal la egal cu echipa care castigase cu doar cateva luni inainte Cupa Campionilor Europeni. Pe final de meci, UTA a avut sansa de a marca prin Viorel Sima, insa scorul de 0-0 ii avantaja oricum pe jucatorii lui Nicolae Dumitrescu. In momentul in care Ferdinand Biwersi a fluierat finalul meciului, suporterii au navalit pe teren pentru a obtine o amintire a unei zile superbe din istoria echipei. Aradenii reuseau a opta minune a lumii, iar la cateva ore dupa finalul meciului, in fata Hotelului Astoria, unde era cazata Feyenoord, fanii s-au strans si au cantat “Happel, Happel/ Ha ha ha”.

bucurie-arad
Nicolae Dumitrescu felicitandu-si jucatorii
UTA a picat in turul doi cu Steaua Rosie Belgrad, iugoslavii fiind una dintre echipele puternice ale Europei. Aradenii nu au mai fost priviti de sus si jucatorii lui Miljan Miljanic au jucat cu precautie ambele meciuri. La Belgrad, UTA a pierdut cu 3-0, ca mai apoi sa piarda si la Arad, cu 3-1, singurul gol al campionilor Romaniei fiind marcat de Ladislau Brosovschi. Steaua Rosie Belgrad a ajuns, in acel sezon, pana in semifinalele Cupei Campionilor Europeni, fiind eliminati de Panathinaikos. Astfel se termina frumoasa poveste a unei duble de poveste pentru fotbalul aradean.

Cei 12 fotbalisti care au jucat in dubla cu Feyenoord: Gheorghe Gornea, Gavrila Birau, Iosif Lereter, Eugen Pojoni, Ladislau Brosovschi, Mircea Petescu, Dumitru Calinin, Mircea Axente, Flavius Domide, Otto Dembrovschi, Florian Dumitrescu, Viorel Sima

https://bancaderezerva.wordpress.com/201...feyenoord/
"If you're going through hell... keep going!" (Winston Churchill)
Răspunde


Mesaje în acest subiect
Istorii, întâmplări, amintiri - de I 929 - 13-08-2015, 9:04
RE: Istorii, întâmplări, amintiri - de Oli - 24-02-2016, 19:02
RE: Istorii, întâmplări, amintiri - de Giuliano - 12-01-2017, 21:16

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)