Stadionul "Gloria"
20-01-2017, 11:03, (Ultima modificare: 22-01-2017, 22:48 de Kidu.)
#1
Stadionul "Gloria"
Profesorii de atletism sunt nemulțumiți că UTA va juca acolo câteva meciuri, îi cer demisia lui Meszar din funcția de președinte al DJTS.

http://sportarad.ro/2017/01/19/atletii-c...-atletism/

Cum era de așteptat, destinația arenei „Gloria” începând cu această primăvară deschide un așa-zis conflict între atleții arădeni și cei care aduc (și) fotbalul la Bou’ Roșu. În bătaia „puștii” au intrat după participarea la conferința de presă de ieri Primăria, reprezentată de vicele Călin Bibarț și Alexandru Meszar.
Întruniți într-o primă ședință a anului 2017, o parte dintre membrii Asociației Județene de Atletism Arad și-au manifestat îngrijorarea și nemulțumirea de decizia luată unilateral de instituția de la kilometrul zero, privind darea în folosință a stadionului Gloria pentru două luni de zile și echipei de fotbal UTA. Aceștia, mai precis Ioan Marconi (președinte), Constantin Miclea (vicepreședinte), Traian Magheru, Decebal Spânu, Zoltan Szabo, Ionel Oprea, Pavel Suslak, Lucian Donțu și Olivia Brosovszki, se simt dați la o parte, tratați cu indiferență, în condițiile în care susțin că știu cel mai bine ce stricăciuni, respectiv „găuri” financiare din banii publici ar putea apărea odată cu amenajarea tribunelor și intrarea în peisaj a fotbaliștilor.
Demontarea cuștilor pentru aruncarea greutății – una dintre problemele majore
Este clar că stadionul Gloria nu va fi omologat de Fdererația Română de Fotbal având „plantate” în spatele celor două porți, aproape de liniile de aut și colțurile terenului, cele două cuști destinate aruncătorilor cu greutatea. Atleții susțin că în momentul în care cele două cuști se demontează, arena își pierde omologarea pentru competițiile internaționale. „În primul rând, odată dezasamblate și depozitate prin nu știu ce hale, ansamblele ce compun acele cuști se deteriorează. S-au dat pe ele aproximativ 35 de mii de euro din banii arădenilor. În plus, pierdem omologarea pentru competițiile oficiale, iar costurile unei omologări în atletism sunt mari pentru țara noastră, în jur de 10 mii de euro. Mai sunt și cheltuielile cu reprezentantul Federației Internaționale, ce înainte de Cupa Europei la Aruncări Lungi a stat două săptămâni la Arad, pe cheltuiala noastră, numai pentru a omologa terenul de aruncări. Se adună zeci de mii de euro dintr-un foc din banii arădenilor, ce ar putea fi folosiți în alte scopuri”, spune Constantin Miclea, antrenor și vicepreședintele Asociației Județene de Atletism. Clujul și Piteștiul sunt celelalte două orașe din țară ce au stadioane omologate pentru competițiile oficiale de atletism.
„Gazonul, inutilizabil pentru fotbal”
…susține Ioan Marconi, președintele Asociației Județene de Atletism. „Crampoanele fotbaliștilor intră ca brânza în acest gazon, nu văd cum vor putea evolua ei în condiții normale. Dacă se decopertează primul strat, sub el e pământ nivelat, așa cum ați văzut la începutul anului trecut pe CSȘ Gloria, în Subcetate. Nu văd cum într-un timp atât de scurt, echipa UTA va avea parte de o suprafață de joc cât de cât bună, ca să-și poată facă treaba pentru care schimbă, practic, terenul. Și am mai observat că s-a mai vorbit despre conviețurire atleți – fotbaliști. De acord, dar să nu-mi spuneți că în momentul în care fotbalul ajunge pe Gloria, aruncătorii de greutăți mai pot să-și facă antrenamentele, riscând să facă găuri în gazon”, spune dr. univ. Ioan Marconi.
Unde vor apărea 2000 de locuri fără să fie afectată pista de atletism?
…este o altă întrebare pe care atleții arădeni ar dori răspuns din partea Primăriei sau a firmei care se va ocupa cu montarea tribunelor pentru susținătorii echipei fanion a Aradului. „E greu de crezut că vor apărea 2000 de locuri, de scaune, în jurul terenului, fără a fi afectată pista de atletism. Și vorbim despre o pistă de atletism ce a costat o jumătate de milion de euro din banii arădenilor. Cum se va delimita șantierul de lucru, vor afectate antrenamentele noastre?”, sunt alte întrebări pe care le mai pune Miclea.
În ziua meciului cu Sepsi, sunt programate competiții școlare pe „Gloria”
Antrenorii de atletism mai sunt nemulțumiți și de faptul că pe nimeni nu interesează și calendarul atletic în lunile aprilie și mai, când UTA ajunge pe Gloria. Astfel, ar fi aflat că în ziua în care „roș-albii” urmează să o întâlnească pe Sepsi Sfântu Gheorghe (14 aprilie), pe arena de la Bou’ Roșu are loc faza interjudețeană (zona) la tetratlon și pentatlon rezervată elevilor de gimnaziu și liceu (fete și băieți). „Competiția e prinsă în calendarul Ministerului Educației Naționale, nu putem modifica datele cum vrem noi”, punctează și Olivia Brosovszki. Antrenoarea mai ridică și o altă problemă: „Din câte știu eu, fotbaliștii mai fac cel puțin un antrenament, cel oficial, pe gazonul pe care vor juca. De obicei, aceste antrenamente sunt închise, când chemăm copiii la atletism? Asta dacă se face un singur antrenament pe săptămână, dar ne este frică că terenul va fi folosit mai des”.
„Meszar nu ne reprezintă, îi cerem demisia din fruntea Direcției!”
– mai afirmă Constantin Miclea. Având în spate performanța lui Andrei Gag, medaliat cu argint în proba de aruncarea greutăţii la „mondialele” de sală din Portland (SUA) și participant la Olimpiada de la Rio, atleții arădeni spun că ar trebui să fie mai respectați sau în orice caz consultați când se iau decizii ce îi privesc direct. „Nimeni nu ne-a chemat la o discuție prealabilă, ci suntem puși în fața faptului împlinit. L-am văzut pe domnul Alexandru Meszar lângă viceprimarul Aradului vorbind doar despre fotbal, despre ceea ce ce trebuie făcut pentru ca pe Gloria să se joace fotbal la primăvară. Măcar să fi fost la fel de vocal și implicat și când s-au dărâmat cele trei mari stadioane în Arad: Vagonul, Strungul și Telecom. Atât dânsul, cât și iubitorii fotbalului. Eu știu că în calitate de director ar Direcției Județene de Sport și Tineret, domnul Meszar ar trebui să ne trateze egal pe toți. Dânsul uită că Andrei Gag a fost desemnat cel mai bun sportiv al Aradului în 2016 și, de altfel, cel mai bun atlet român al anului trecut, iar antrenorul Ionel Oprea e și el cel mai bun antrenor arădean pe 2016. Cred că meritam măcar să fim întrebați sau consultați cu privire la singurul stadion omologat pentru competiții internaționale de atletism din Vestul țării. Nu reprezintă toate sporturile din Arad, îi cerem demisia din fruntea Direcției”, spune răspicat Miclea.
De ce nu Șiria sau Pîncota?
…e nedumerirea membrilor Asociației Județene de Atletism. Aceștia consideră că pentru 5-6 meciuri oficiale efortul nu era mare pentru UTA și suporterii ei să evolueze la 20-30 de kilometri de Arad. „Chiar nu înțelegem de ce riscăm să stricăm un stadion destinat atletismului, să pierdem zeci de mii de euro, când echipa UTA ar fi beneficiat chiar de condiții mai bune la Șiria sau Pîncota. Domnul Marconi a vorbit despre calitatea gazonului, lucrul cel mai important având în vedere că de un gazon rău fug fotbaliștii de pe Motorul. Mai sunt și tribunele, care nu vor oferi o vizibilitate foartă bună, dar se merge înainte cu această idee ce nu o văd cu adevărat benefică pentru nimeni. Nu cred că pentru un suporter adevărat al UTA-ei, o excursie în lunile aprilie și mai până la Șiria sau Pîncota, stadioane deja omologate pentru Liga a 2-a, ar fi fost o problemă”, a concluzionat Miclea.

***
Părerea mea: le înțeleg punctul de vedere, însă fotbalul rămâne sportul rege iar UTA regina incontestabilă a fotbalului arădean. Cum am făcut și noi, ei trebuie să înțeleagă contextul mai degrabă nefavorabil sportului din Aradul ultimilor ani. S-au demolat trei stadioane pe care se juca fotbal și am rămas cu Motorul (cel mai prost gazon dintre toate), Gloria (în paragină până la preluarea de UVVG și dedicarea lui atletismului, dar la bază stadion de fotbal), Bujac (sintetic plus cel cu iarbă naturală ciuntit), CPL (paragină plus rugby), Sânicolau Mic (periferie, nu e loc pentru tribune, gazon denivelat), ICRTI (periferie, în câmp), FZ (înghesuit, acces greu), Subcetate (probleme legate de proprietate/drept de folosință). UTA nu își poate juca meciurile oficiale în Sânicolau Mic sau pe ICRTI, cel puțin nu la nivelul primelor locuri din Liga a II a. Pentru atletism cred că se pretează un teren de la CSS Gloria până când vor reveni pe celălalt mal al Mureșului.
La campionatul de aruncări de anul trecut, audiența a fost foarte scăzută. Poate nu e corect să judecăm așa, însă pentru cel mai important simbol sportiv al Aradului cred că trebuie făcut acest sacrificiu. Dacă UTA va reveni acolo sus, atunci și celelalte discipline poate vor veni în urma sa pentru că marea masă a arădenilor, cei care nu au copii sau alte rude printre sportivi, se vor reîntoarce și spre celelalte sporturi.
Răspunde


Mesaje în acest subiect
Stadionul "Gloria" - de I 929 - 20-01-2017, 11:03
RE: Stadionul Gloria - de Adrian07 - 20-01-2017, 13:34
RE: Stadionul Gloria - de RedNeck - 20-01-2017, 19:02
RE: Stadionul Gloria - de Giuliano - 20-01-2017, 21:31
RE: Stadionul Gloria - de RedNeck - 21-01-2017, 0:04
RE: Stadionul Gloria - de Giuliano - 21-01-2017, 13:41
RE: Stadionul Gloria - de Old UlTrA - 21-01-2017, 11:52
RE: Stadionul Gloria - de red11 - 21-01-2017, 12:01
RE: Stadionul Gloria - de Crishu - 22-01-2017, 13:16
RE: Stadionul Gloria - de adymax - 22-01-2017, 18:24
RE: Stadionul Gloria - de cipri_23 - 22-01-2017, 19:14
RE: Stadionul Gloria - de Adrian07 - 22-01-2017, 19:33
RE: Stadionul Gloria - de adymax - 22-01-2017, 20:11
RE: Stadionul Gloria - de cipri_23 - 22-01-2017, 23:08
RE: Stadionul Gloria - de Kidu - 22-01-2017, 22:47
RE: Stadionul "Gloria" - de adymax - 23-01-2017, 6:33
RE: Stadionul "Gloria" - de cip_leo - 29-01-2017, 21:13

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)