Republica Moldova
27-02-2014, 23:54,
#1
Republica Moldova
Citat:Decizie ISTORICĂ: Parlamentul European a VOTAT azi eliminarea vizelor pentru moldoveni

Decizie istorică la Strasbourg în urmă cu câteva minute. Azi, 27 februarie, Parlamentul European a votat în plenul reunit regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii Republicii Moldova, informează UNIMEDIA.
În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul curent. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
Potrivit unei imagini postate de europarlamentarul Elena Băsescu, 460 de eurodeputați au susținut astăzi în plenul Parlamentului European decizia privind anularea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Sursa: Unimedia.info
Răspunde
05-07-2014, 10:46,
#2
RE: Republica Moldova
Răspunde
14-11-2014, 11:11,
#3
RE: Republica Moldova
Citat:Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE - Republica Moldova​ cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din aceasta tara

Parlamentul European a ratificat, joi, Acordul de asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, care include si un acord comercial aprofundat si cuprinzator. Decizia vine cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Moldova. Deputatii au aprobat acordul cu 535 de voturi la 94 si 44 de abtineri.

Acordul este fundamentul pentru o mai puternica asociere politica si integrare economica intre UE si Moldova, oferind liber acces reciproc pe piata, a mentionat Parlamentul European, intr-un comunicat.

In rezolutia care insoteste acordul, aprobata cu 529 de voturi la 96 si 46 de abtineri, deputatii au subliniat ca semnarea la 27 iunie si ratificarea acestuia "nu reprezinta un obiectiv final", dovedind hotararea Republicii Moldova de a adera, la un momnet dat, la Uniunea Europeana.

"Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clara recunoastere a succesului procesului de reforma politica si economica in Moldova, care stabileste perspectivele sale europene si dovedeste hotararea sa ca la un moment dat sa adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius (ALDE, Lituania).

Europarlamentarul liberal a dat si un semnal politic inaintea alegerilor legislative din Moldova: "Este momentul sa felicitam poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales in contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru tara".

Deputatii au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin si au cerut o campanie de informare cuprinzatoare despre beneficiile sale pentru cetatenii moldoveni.

•Acordul trebuie sa se aplice si in Transnistria
Acordul acopera "intreg teritoriul recunoscut international al Republicii Moldova",, iar Transnistria, ca parte integranta a acestuia, trebuie sa fie subiect al acordului, au subliniat deputatii.

Ei au adaugat ca UE trebuie sa joace un rol mai important in gasirea unei solutii pentru o clarificare efectiva a situatiei transnistrene intre Chisinau si Tiraspol.

•PE cere Rusiei sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Moldovei
Deputatii europeni au subliniat ca rolul jucat de Rusia in criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitica si a afectat si relatiile UE-Moldova.

Ei cer Rusiei sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Moldovei si alegerile sale europene.

Europarlamentarii deplang utilizarea continua de catre Rusia a blocarii importurilor de produse din Moldova, ca mijloc de destabilizare a regiunii, mai arata PE.

In schimb, deputatii europeni sustin initiativele de contrabalansare a embargoului rusesc asupra produselor moldovenesti.

Premierul moldovean Iurie Leanca a catalogat decizia Parlamentului European drept "un eveniment istoric" pentru Republica Moldova.

"Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european", a spus Leanca, intr-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

La randul sau, presedintele Delegatiei Parlamentului European la Comisia parlamentara de cooperare Uniunea Europeana - Republica Moldova, europarlamentarul roman Andi Cristea (PSD), a subliniat ca este important ca viitorul Parlament si Guvern de la Chisinau, care vor rezulta din alegerile prohramate in 30 noiembrie, sa continue procesul pro-european al tarii.

"De maine, continua munca, acum este crucial ca viitorul legislativ si Guvern de la Chisinau sa continue reformele. Noi, europarlamentarii, vom fi aliati cheie in acest proces", a spus Cristea.

Pentru a intra in vigoare, acordul trebuie sa fie ratificat de parlamentele nationale ale celor 28 de state membre UE. Pana in prezent, 7 state UE au ratificat deja acordul in parlamentele nationale, primul fiind Romania. Alte state UE care au accelerat procedurile sunt: Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia. Moldova a ratificat acordul pe 2 iulie.

Parti din acord, inclusiv Acordul aprofundat si comprehensiv de liber schimb, se aplica provizoriu de la 1 septembrie 2014.

De asemenea, Parlamentul European va trimite o delegatie de sapte deputati, condusa de Igor Soltes (Verzi/ALE, SI) sa observe alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Moldova.

SURSA: Hotnews

Răspunde
25-03-2018, 21:19,
#4
RE: Republica Moldova
https://www.realitatea.net/manifestatie-...ign=trkweb

Manifestaţie uriaşă la Chişinău. Câteva mii de oameni s-au adunat, duminică, în Piața Marii Adunării Naționale. Este o manifestație pentru Unirea României cu Republica Moldova. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut duminică, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii. Manifestaţia s-a încheiat cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România. În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres"


UPDATE: Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului la aşa-numita 'Marea Adunare Centenară', pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, manifestaţia încheindu-se cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România. În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres", relatează jurnal.md.

'Cerem celor două parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare, iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki', se arată textul proclamaţiei.

UPDATE: S-a strigat UNIRE la Chișinău, acolo unde zeci de mii de oameni s-au strâns pentru a marca unificarea Basarabiei cu România, acum 100 de ani. Oamenii strânţi în Piața Marii Adunări Naţionale din Cişinău au cerut într-un glas să fie dat jos hotarul de la Prut. Mai mulți lideri politici de la București au ținut discursuri unioniste în fața mulţimii. Printre ei, Traian Băsescu.


"Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea! Unii spun: e greu! Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o. Avem obligaţia ca astăzi s-o facem şi noi, şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. Balticii au fost băgaţi prin pactul ticălos, Ribbentrop-Molotov, în Uniunea Sovietică. Astăzi, sunt în NATO şi în Uniunea Europeană", a declarat Băsescu, la "Marea Adunare Centenară", conform mediafax.ro.

Grupuri de români din mai multe capitale de județ au plecat la Chișinău pentru a participa la eveniment. Adunarea din centrul Capitalei Republicii Moldova este organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Pe 27 martie vor fi marcați simbolic 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

„Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.

După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.



În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă.

La sfârşitul anului 1918 toate ţinuturile româneşti erau unite, formând România Mare, scrie jurnal.md.
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Răspunde


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)